Lääkeväärennös voi tappaa

Verkossa toimii paljon laittomia verkkoapteekkeja, joissa voidaan myydä aitojen lääkkeiden sijaan mitä tahansa tuttujen lääkevalmisteiden nimillä. Väärennetty lääke on aina vaarallinen ja voi pahimmillaan jopa tappaa. Verkko-ostoksilla kuluttaja voi saada aidon lääkkeen sijasta lääkeväärennöksen. Väärennöksiä voi välttää hankkimalla lääkkeet laillisesta jakelukanavasta.

– Lääkeväärennökset ovat nykyisin taitavasti tehtyjä, ja niitä on melkein mahdoton tunnistaa ilman laboratoriotutkimuksia. Siksi kuluttajan tulee harkita tarkkaan, mistä lääkkeensä hankkii, kertoo Fimean yliproviisori Sami Paaskoski.

Laittomat verkkoapteekit ovat usein ammattitaitoisesti tehtyjä ja antavat luotettavan vaikutelman. Kuluttajia yritetään vakuuttaa toiminnan luotettavuudesta muun muassa logoilla, sertifikaateilla ja markkinointiväittämillä. Verkkosivuston tarkempi tarkastelu saattaa kuitenkin paljastaa toiminnan laittomuuden.

EU-alueella toimivat lailliset verkkoapteekit tunnistaa yhteisestä tunnuksesta.

Ennen ostospäätöksen tekemistä on tärkeää arvioida sivuston sisältöjä ja selvittää, kuka verkkoapteekkia pitää ja missä se toimii. Laillinen toimija ilmoittaa kaikki yhteystietonsa (nimi, osoite, maa, puhelinnumero ja sähköposti). Perehdy valmisteiden toimitusehtoihin ja arvioi valmisteesta kerrottuja tietoja. Laillinen verkkoapteekki ei koskaan myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä, eikä laillisia alkuperäisvalmistajan lääkkeitä alennuksella.
Paras tapa välttää lääkeväärennöksiä on hankkia lääkkeet laillisesta jakelukanavasta eli apteekeista tai laillisista apteekkien verkkokaupoista.

Mitä lääkkeitä väärennetään?

Kaikenlaisia lääkevalmisteita – kalliista syöpälääkkeistä halpoihin kipulääkkeisiin – väärennetään. Maailmanlaajuisesti raportoidaan eniten malarialääkkeiden ja antibioottien väärennöksiä. Kehittyneissä maissa tavataan yleisimmin elintaso- ja elämäntapalääkkeiden, kuten erektio- ja laihdutuslääkkeiden, väärennöksiä. Viime aikoina on havaittu yhä enemmän myös henkeä pelastavien lääkkeiden, kuten syöpä- sekä sydän- ja verisuonitautien lääkkeiden väärennöksiä.

Myös ravintolisänä myytävä valmiste voi olla lääkeväärennös. Valmisteen voidaan esittää sisältävän luonnosta peräisin olevia ainesosia, mutta valmisteen teho saattaakin perustua pakkausmerkinnöissä mainitsemattomaan lääkeaineeseen. Esimerkiksi joidenkin internetissä myytävien laihdutusvalmisteiden on todettu sisältävän lääkeainetta, joka haittavaikutuksiensa vuoksi on poistettu laillisilta markkinoilta.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …