Ruokavalio vaikuttaa myös silmien terveyteen

Tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio edistää hyvinvointia ja terveyttä, josta myös silmät hyötyvät. Tietyillä ruoka-aineilla on kuitenkin mahdollista pienentää ja hidastaa ikääntymisen riskejä, kuten silmänpohjan rappeumaa.

Mikä on yleensä hyväksi tai pahaksi koko keholle, on sitä myös silmille. Ruokavaliolla kehoa ja silmiä voidaan hoitaa kokonaisvaltaisesti. Silmien osalta ruokavaliolla voidaan esimerkiksi hidastaa ja pienentää ikääntymisen riskejä, kuten harmaakaihia ja silmänpohjan rappeumaa.

Popsi, popsi, porkkanaa

Marjat, kalat, täysjyväviljat ja pehmeät rasvat tekevät hyvää koko keholle, ja niin myös silmien terveydelle. Vihannekset ja hedelmät sisältävät paljon C- ja E-vitamiineja, jotka ylläpitävät terveitä soluja ja kudoksia.

Ennen vanhaan yksipuolisen ruokavalion ja A-vitamiinin puutoksen myötä osa ihmisistä kärsi hämäränäöstä, ja sitä parannettiin muun muassa porkkanaa syömällä. Nykyään Suomessa ei tästä juuri enää kärsitä. Porkkanaa on kuitenkin edelleen erittäin hyvä syödä, sillä siinä on muun muassa karoteenia. Karoteeni muuttuu kehossa A-vitamiiniksi, edistäen silmien terveyttä ja ehkäisten esimerkiksi silmien kuivumista.

Myös mustikkaa ja kananmunaa pidetään hyvinä erityisesti silmien terveydelle, ja niissä molemmissa on ainesosia, jotka vähentävät ja hidastavat iän tuomia riskejä, kuten kaihia ja silmäpohjan rappeumaa. Kananmunan keltuaisesta saadaan luteiinia ja mustikka puolestaan sisältää paljon flavonoideja ja C-vitamiinia, jotka kaikki ovat hyväksi silmille.

Apua vuotaviin silmiin

Ruokavalion yksipuolisuus tai ravintoaineiden puute voi näkyä silmissä esimerkiksi kyynelnesteen koostumuksen heikentymisenä. Kyynelnesteen tarkoituksena on voidella silmän pintaa rasvaisella koostumuksellaan ja pitää silmä kosteana koko ajan. Mikäli silmät vuotavat paljon tai silmän pinta on kuiva, kyynelneste ei toimi kuten sen pitäisi.

Silmiä voivat rasittaa ja kuivattaa myös ulkoiset tekijät, kuten television tai näyttöpäätteen katselu. Kostutustipoilla tilannetta voi helpottaa, mutta apua saa myös ravinnosta.

Syö näitä, niin silmäsi kiittävät:
Porkkana – Porkkanan karoteeni muuttuu kehossa A-vitamiiniksi, josta voi olla apua kuiviin silmiin.
Kala – Erityisesti rasvaisissa kaloissa, kuten lohessa, on runsaasti Omega 3 -rasvahappoja, jotka voivat helpottaa kuivasilmäisyyden oireita.
Kananmunan keltuainen – Kananmunan keltuainen on hyvä luteiinin lähde. Luteiini voi vähentää ja ja hidastaa iän tuomia silmäriskejä, kuten kaihia ja silmäpohjan rappeumaa.
Mustikka – Mustikassa on paljon flavonoideja, jotka hellivät silmiä. Mustikoiden sisältämä C-vitamiini voi myös pienentää ja hidastaa iän tuomia silmäriskejä, kuten kaihia ja silmäpohjan rappeumaa.
Pähkinät – Pähkinöissä on sinkkiä, E-vitamiinia ja seleeniä, jotka ovat hyväksi silmille.

Katso myös

Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa

Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x