Pietariin asumisen edelläkävijyyttä

Valtava puistometsä ympäröi Novo Orlovski -asuinkohdetta Pohjois-Pietarissa. Alueelle on tarkoitus rakentaa jopa seitsemän tuhatta asuntoa, päiväkoteja, kouluja, supermarket, kauppoja, kahviloita ja urheiluhalli.

Pietarilaiset ovat perinteisesti hakeutuneet asumaan kaupungin vihreisiin pohjoisosiin. Tällä hetkellä suosiossa on juuri Primorskin alue, jonne YIT:n Novo Orlovski rakennetaan.

– Novo Orlovskin asuntojen suuri kysyntä todistaa jälleen, että ihmiset arvostavat mahdollisuutta asua puhtaassa ympäristössä lähellä luontoa hyvien kulkuyhteyksien varrella, toteaa YIT Pietarin myynti- ja markkinointijohtaja Maksim Sobolev.

Pietarilaiset suosivat lisäpalveluja

Pietarilaisia on pidetty asumisen edelläkävijöinä Venäjällä. Kiireisen metropolin asukkaat suosivat mahdollisimman sujuvaa arkea ja helppoa asumista.

Pietarilaiset ovat ensimmäinen asiakasryhmä Venäjällä, jolle on tarjottu uudenlaisia asumista helpottavia palveluita. Esimerkiksi parvekkeen muuttaminen lämpimäksi tilaksi löi ensiksi läpi Pietarissa, minkä jälkeen se lisättiin palveluvalikoimaan myös muissa kaupungeissa.

Pietarissa YIT oli ensimmäinen, joka ryhtyi myymään asuntoja tasoitetuin pinnoin. Tätä ennen asuntojen seinien ja katon tasoittaminen jäi asukkaan huoleksi.

– Pidemmälle viimeisteltyjen asuntojen osuus rakentamisessa on Pietarissa edelleen suurempi kuin muualla Venäjällä, YIT:n Venäjä-liiketoiminta-alueen johtaja Teemu Helppolainen sanoo.

Asuntoihin on tuotu suomalaistyylisiä elementtejä, kuten saunat, suuret parvekkeet ja varastohuoneet. Asumisen mukavuutta lisäävät uutuudet on otettu Pietarissa hyvin vastaan.

– Pietarilainen asiakas haluaa yllättävän usein, että asunnossa on suomalaistyyppinen sauna. Muualla Venäjällä tällaista ei ole, Helppolainen kertoo.

Monipuolinen teollisuus takaa kasvun

Pietarin käyntikortti on historiallinen keskusta, jonka säilymistä alkuperäisessä asussaan vaalitaan tiukoin rakennusmääräyksin. Pietari on maailmankin mittakaavassa ainutlaatuinen kaupunki.

– Pietari on rakennettu nollasta miljoonakaupungiksi vain 200 vuoden aikana. Keskusta edustaa sen ajan moderneja eurooppalaisia rakennustyylejä. Yleensä suuret kaupungit muodostuvat satojen vuosien aikana, Helppolainen sanoo.

Pietari on Venäjän kulttuuripääkaupunki, mutta sillä on satamineen myös hyvä logistinen sijainti ja sen myötä monipuolinen elinkeinoelämä. Entisessä sotateollisuuden keskuksessa on nykyään paljon muuta teollisuutta, kuten elintarvikeyrityksiä ja autojen valmistajia.

– Monipuolisen elinkeinoelämän ansiosta kaupunki pystyy kehittymään myös nykyisessä haastavassa taloustilanteessa, Sobolev arvioi.

Historiallisessa keskustassakin rakennetaan

Pietarin työ- ja opiskelumahdollisuudet houkuttelevat jatkuvasti uusia asukkaita muualta maasta ja varsinkin Pohjois-Venäjältä. Heitä varten on rakennettava lisää asuntoja ja uusia asuinalueita.

– Pietarin erityispiirre on, että jopa kymmenen prosenttia asiakkaistamme on muualta muuttaneita, Helppolainen sanoo.

Pietarissa YIT on päässyt rakentamaan myös historialliseen keskustaan. Yksi kohteista sijaitsee hienolla paikalla historiallisessa keskustassa aivan Smolnan tuomiokirkon ja Pietarin kaupunginhallituksen tuntumassa.

YIT on remontoinut Smolnyi prospekt -kohteessa kolme 1800−1900-lukujen vaihteessa rakennettua taloa. Niiden viereen rakennetaan kolme uusklassiseen tyyliin suunniteltua uudisrakennusta. Pietarin poikkeuksellinen luonne on tullut projektin aikana tutuksi.

– Arkkitehtoniset määräykset on huomioitava ja niitä täytyy kunnioittaa, Helppolainen sanoo.

Pietari Suuri perusti kaupungin suolle 1703 ja se oli Venäjän pääkaupunki tsaarinvallan aikana yli 200 vuoden ajan. Kaupungissa asuu yli viisi miljoonaa ihmistä ja siellä on kolme yliopistoa ja kymmeniä korkeakouluja. Pietariin pääsee Helsingistä junalla 3,5 tunnissa ja lentäen tunnissa.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x