Okhta Mall -kauppakeskus Pietarissa avasi ovensa

Pietarissa Okhta Mall -kauppakeskuksen avajaisia vietettiin 27. elokuuta. Kokonaispinta-alaltaan 140 000 neliömetrin suuruinen kauppakeskus on yksi Pietarin suurimmista ja suurin kaupungissa viime vuosina toteutettu vähittäiskaupan hanke. Vuokrattavaa toimitilaa on kaikkiaan 78 000 neliömetriä.

– Okhta Mall on lippulaivaprojektimme Venäjällä ja Pietarin toimintamme kulmakivi. Kauppakeskus tulee olemaan ainutlaatuinen ei vaan tarjonnaltaan, mutta myös ekologisuudeltaan, sillä sille ollaan myöntämässä ensimmäisenä kauppakeskuksena Venäjällä LEED GOLD sertifikaatti, sanoo SRV:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala.

Investoinniltaan kaikkiaan noin 200 miljoonan euron arvoisen kauppakeskuksen rakennustyöt alkoivat syksyllä 2013. Modernista skandinaavisesta suunnittelusta vastasi suomalainen arkkitehtitoimisto L Arkkitehdit Oy. Kauppakeskuksessa on kaksi maan alla sijaitsevaa kerrosta, joissa on noin 700 pysäköintipaikkaa sekä hypermarket. Neljässä maan päällä olevassa kerroksessa on tilat yli 250 kansainväliselle ja venäläiselle merkkiliikkeelle.

Investoijina toimivat SRV Yhtiöt Oyj ja suomalainen sijoitusrahasto Russia Invest, jonka SRV omistaa yhdessä Ilmarisen, Spondan, Eteran ja Onvestin kanssa. SRV, Ilmarinen ja Sponda omistavat Russia Investistä kukin 27 prosenttia, Etera 13 prosenttia ja Onvest 6 prosenttia. SRV:n suora omistusosuus hankkeesta on 45 prosenttia ja Russia Investin 55 prosenttia.

Tiloista vuokrattu tai varattu jo yli puolet

Venäjän kauppakeskusmarkkinalla on viime vuosina ollut paljon haasteita ja siihen nähden Okhta Mallin vuokraus on edennyt hyvin.

– Pietariin vuonna 2013 avaamamme Pearl Plaza -kauppakeskuksen tiloista oli avajaisissa vuokrattuna 75 prosenttia ja 12 kuukautta myöhemmin vuokrausaste oli jo 95 prosenttia. Okhta Mallissa vuokrausaste avajaisviikonloppuna on 65 prosenttia ja lisäksi 25 prosentista tiloista neuvottelut ovat edenneet viimeiseen vaiheeseen. Venäjän markkinalle tyypillisesti Pearl Plazankin avajaisten yhteydessä liikkeensä avasi vain 30 prosenttia ja nyt Okhtassa pääsemme lähes samaan, noin 25 prosenttiin. Vuoden loppuun mennessä jo yli puolet Okhta Mallin liikkeistä ovat avanneet ovensa, SRV:n Venäjän hankekehityksestä vastaava johtaja Veli-Matti Kullas kertoo.

Venäjän talouden haasteet ovat kestäneet ennakoitua pidempään ja kauppakeskusten vuokramarkkina on muuttunut entistä vahvemmin ruplapohjaiseksi. Osa  vuokrasopimuksista on tehty tästä johtuen ruplapohjaiseksi, mikä altistaa myös SRV:n Venäjällä toimivia osakkuusyhtiöitä entistä enemmän ruplan kurssivaihteluille.

Yli puolet toimitiloista on vuokrattu ankkurivuokralaisille, joista suurin osa on kansainvälisiä ja venäläisiä vähittäiskauppaketjuja, kuten Lenta, joka avaa Okhta Malliin ensimmäisen lippulaivaliikkeensä. Kuuluisimpia muita kansainvälisiä ja paikallisia tuotemerkkejä ovat muun muassa H&M, Koton, Decathlon, LC Waikiki ja Tom Tailor. Myös italialainen Terranova ja ranskalainen Kiabi avaavat kaupungin ensimmäiset liikkeensä Okhta Malliin.

Kauppakeskuksen kokonaisalasta yli 16 prosenttia on varattu viihdekäyttöön. KARO-elokuvateatteriketjun lippulaivateatterin tilat ovat kaikkiaan yli 7 000 neliömetriä ja yli 2 000 neliömetriä on varattu koko perheen Joki&Joya-aktiviteettipuistolle. Lisäksi kauppakeskukseen avataan Pietarin ensimmäinen Razgon-trampoliinipuisto, yhteensä 1 700 neliömetriä.

Ravintola-alueella on tarjolla useita erilaisia kahvila- ja ravintolakonsepteja mukaan luettuna yli 1 000 neliömetrin kokoinen perheravintola Chaikhana Pahvala. Ravintolalla on myös oma kesäterassi.

Yksi kauppakeskuksen erikoisuuksista on noin 1 000 neliömetrin suuruinen kulttuuri- ja koulutuskäyttöön varattu tila. Tiloja aiotaan hyödyntää tehokkaasti erilaisten koulutus-, taide-, tiede- ja liiketoimintaprojekteissa. Okhta Lab:ssa on myös toimitilat yhdelle Pietarin vanhimmista kaupunginkirjastoista, Mayakovskyn kirjastolle. Lisäksi alueella on julkisille puheille ja keskusteluille varattu tila, jossa julkisuuden henkilöt, eri alojen ammattilaiset ja mielipidejohtajat voivat keskustella ajankohtaisista aiheista. Alueella on myös erilliset näyttely- ja työskentelytilat.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x