Vuoden 2024 verokortteja tullut OmaVeroon

Kiirettä uuden verokortin käyttöön ottamiseen ei ole, sillä tammikuussa käytetään vielä vuoden 2023 verokorttia.  

Ensi vuoden verokorttien valmistuminen on alkanut, ja ensimmäisten verotettavien verokortit löytyvät jo OmaVerosta. Verokortit valmistuvat kaikille vaiheittain 13.12. mennessä OmaVeroon.

– Verokortit eivät valmistu samaan aikaan, sillä tehtäviä verokortteja on noin 4,9 miljoonaa. Kannattaa siis odottaa rauhassa, vaikka oma verokortti ei valmistuisikaan ensimmäisten joukossa, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta.

Paperinen verokortti tulee kotiin sen jälkeen, kun verokortti on valmistunut OmaVeroon.

Tarkista uuden verokortin tuloraja

Kun uusi verokortti on saapunut, kannattaa tarkistaa siihen määritelty tuloraja. Tuloraja on tarkoitettu ajanjaksolle 1.2.2024–31.12.2024, ei siis koko kalenterivuodelle.

Ensi vuoden verokortin tuloraja perustuu joko vuoden 2022 verotustietoihin tai vuonna 2023 tehdyn muutosverokortin tietoihin.

Jos arvioi saavansa vuonna 2024 enemmän tai vähemmän tuloja kuin Verohallinto on laskenut, kannattaa tehdä uusi verokortti OmaVerossa.

Tulonhankkimismenot eivät siirry uudelle verokortille

Uusi verokortti kannattaa hakea myös, jos arvioi saavansa ensi vuodelta verovähennyksiä ja haluaa veroedut käyttöönsä heti. Kun verovähennykset on ilmoitettu verokorttihakemuksessa, esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen on suoraviivaisempaa.

Verokorttihakemukseen voi ilmoittaa esimerkiksi kotitalousvähennyksen, tulonhankkimismenot ja matkakuluvähennyksen.

– Harvalla meistä tulonhankkimisesta aiheutuneet menot, kuten työhuonevähennys tai työkaluista syntyvät kustannukset pysyvät vuodesta toiseen samanlaisina. Uuden verokortin saamisen jälkeen on hyvä hetki arvioida, millaisia tulonhankkimismenoja ensi vuonna syntyy, Ylitalo sanoo.

Työmatkakulut sen sijaan siirtyvät uudelle verokortille, jos ne on ilmoittanut verokortille edellisvuonna. Työmatkakulujen suuruus pitää tarkistaa itse.

Suurin osa työnantajista saa verokortin suoraan Verohallinnolta
Tarkistamisen ja mahdollisen muokkaamisen jälkeen uusi verokortti pitää toimittaa tulojen maksajalle tai varmistaa, että maksaja saa verokortin automaattisesti Verohallinnon järjestelmästä. On työnantajan vastuulla ilmoittaa, miten omalla työpaikalla toimitaan.

Esimerkiksi Kelaan ja eläkeyhtiöille verokortit siirtyvät automaattisesti. Poikkeuksena ovat uusien eläkeläisten verokortit. Useimmissa eläkeyhtiöissä tuoreen eläkeläisen täytyy toimittaa verokortti eläkkeen maksajalle.

Lähes 1,2 miljoonalle asiakkaalle Suomi.fi-viesti uudesta verokortista
Kun uusi verokortti ilmestyy OmaVeroon, siitä lähtee sähköpostilla tai mobiilisovelluksessa ilmoitus Suomi.fi-viestejä käyttäville asiakkaille. Suomi.fi-käyttäjiä on lähes 1,2 miljoonaa. He saavat verokortin ja muunkin veroasioita koskevan postin ainoastaan sähköisessä muodossa.

– Moni lähettää verokortin sähköisessä muodossa eteenpäin työnantajalle ja hoitaa veroasiansa muuten sähköisesti, joten kannattaa miettiä, luopuisiko kokonaan Verohallinnon paperipostista, Ylitalo sanoo.

Muut kuin Suomi.fi-viestien käyttäjät saavat sähköisen verokortin lisäksi myös paperisen verokortin.

Paperiset verokortit tulevat aikaisintaan 1. joulukuuta, mutta viimeistään loppiaiseen mennessä.

Katso myös

Koko Suomen itäraja suljetaan uudelleen

Valtioneuvosto on päättänyt sulkea rajanylityspaikat Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla 14.1.2024 saakka. Päätös tulee voimaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x