Formula E -sähköautosarja

Formula E on autourheiluluokka, jonka maailmanmestaruudesta kilpaillaan päästöttömillä sähköformuloilla. Sarjan toinen kilpailukausi alkoi lokakuussa 2015 ja päättyy kesäkuussa 2016.

Formula E-sarjan tavoite on tuoda autourheilu suurkaupunkien sydämeen. Kilpailut käydään katuradoilla, ja yleisin kilpailupäivä on lauantai. Tällä järjestelyllä yhden kilpailuluokan tapahtumasta saadaan riittävän kattava paketti ja toisaalta isäntäkaupungin normaali liikenne joutuu väistämään kilpailua vain mahdollisimman lyhyen ajan.

Päästötöntä vauhtia

Formula E tuo uuden päästöttömän näkökulman moottoriurheiluun. Sähkömoottorin ansiosta autot eivät tuota pakokaasupäästöjä, ja niiden vaimea äänimaailma on paremmin suurkaupungin ydinkeskustaan soveltuva. Radalla maailmanmestaruuspisteistä kamppailee kaksikymmentä tasaväkistä autoa. Autojen keskinäistä kilpailukykyä kohennetaan tarkoilla teknisillä säännöillä. Kaikissa autoissa on saman valmistajan toimittama runko ja yhden toimijan räätälöimä akusto. Renkaina käytetään kaikissa autoissa Michelinin juuri tähän luokkaan räätälöimiä renkaita.

Autojen suurin kilpailussa käytettävä teho on noin 150 kW (204 hv). Formula-autolle suhteellisen vaatimattomasta huipputehosta huolimatta nämä minimissään 896 kilon painoiset autot kiihtyvät sähkömoottorin suuren vääntömomentin ansiosta 0-100 km/h 2,9 sekunnissa ja yltävät 225 km/h huippunopeuteen. Suorituskykyä voidaan pitää katuradalle vähintäänkin riittävänä.

Formula E-auton ohjauspyörä on yksinkertaisempi kuin F1-auton vastaava.
Formula E-auton ohjauspyörä on yksinkertaisempi kuin F1-auton vastaava.

Huippunimiä mukana

Sarjan kuljettajat muodostavat mielenkiintoisen kokoelman kokemusta ja nuoruuden intoa. Kuljettajalistalta löytyvät mm. Formula-1-kokemuksella varustetut Nick Heidfelt, Stephane Sarrazin, Jean-Eric Vergne (DS Virgin Racing), Jacques Villeneuve, Nelson Piquet jr., Jérôme d’Ambrosio, Vitantonio Liuzzi ja Jarno Trulli. Sarjan ainoa naiskuljettaja USA:n IndyCar-sarjasta siirtyvä sveitsiläinen Simona de Silvestro, jolla on myös Formula 1-kokemusta Sauberin testipilottina.

DS ja Virgin Racing Team aloittavat yhteistyön sähköformuloissa. Kuljettajina toimivat brittiläinen Sam Bird ja ranskalainen Jean-Eric Vergne.

Peking, Buenos Aires, Pariisi, Berliini…

Formula E :n maailmanmestaruussarja alkaa Kiinan pääkaupungista. Muita metropoleja 11 osakilpailua käsittävän sarjan aikana ovat mm. Buenos Aires, Berliini, Pariisi, Moskova ja Long Beach. Sarja päättyy Lontooseen kesällä 2016.

Formula E-kilpailut ajetaan suurkaupunkeihin rakennetuilla katuradoilla.
Formula E-kilpailut ajetaan suurkaupunkeihin rakennetuilla katuradoilla.

 

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x