Onko lämmitysjärjestelmäsi kunnossa?

Jos talo lämpiää puupolttoaineella kannattaa tarkistaa onko kaikki kunnossa. Hyvä, kuiva polttoaine ja laitteiden säännöllinen huolto, sekä puun asianmukainen säilyttäminen takaavat taloudellisen ja energiatehokkaan lämmityksen. Kattiloiden ja tulisijojen käytön tehokkuuteen voidaan vaikuttaa merkittävästi käyttötavoilla ja polttoaineen laadulla.

Kuiva ja puhdas polttoaine on puun poltossa ensisijaista, olipa kyse hake- tai pilkekattilasta tai tulisijasta. Myös oikeat säädöt ja laitteiston huolto ovat tärkeitä. Biokattiloista aika monet ovat vanhoja, ja niiden hyötysuhde voi olla huono. Sellaisessa tapauksessa myös laitteiston vaihtamisen taloudellisuutta on syytä pohtia. Polttoaineen kulutus voi laskea jopa kolmanneksen. Ulkolämpötilan mukaan menoveden lämpötilaa säätävä ohjausautomatiikka tuo myös nopeasti säästöjä ja helpottaa laitteiston käyttöä.

Kattiloiden varolaitteiden ja mahdollisen termostaatin toiminta on näin syksyllä hyvä tarkistaa ja pitää lämmityskauden aikana lämmönvaihtopinnat puhtaina. Kiinteällä polttoaineella toimivan kattilan puhdistus kannattaa tehdä useamman kerran vuodessa, esimerkiksi kerran kuukaudessa. Silloin tulipinnat pysyvät puhtaina ja kattilan hyötysuhde on mahdollisimman korkea ja myös puuta kuluu vähemmän. Tulipintojen puhtaus pienentää myös päästöjä. Kiinteällä polttoaineella toimivan tulisijan ja kattilan hormi pitää nuohousasetuksen mukaan myös nuohouttaa kerran vuodessa ammattitutkinnon suorittaneella nuohoojalla.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x