Henkilöllisyystodistuksesta on tulossa digitaalinen

Digitaalinen henkilöllisyystodistuksen tarkoitus on tehdä henkilötietojen osoittamisesta entistä tietoturvallisempaa, joustavampaa ja yhdenvertaisempaa. Digitaalinen henkilöllisyystodistus olisi jokaisen suomalaisen saatavilla, ja se olisi riippumaton esimerkiksi palveluntarjoajista tai maksullisista asiakassuhteista.

Asiointitilanteessa henkilö voisi jatkossa itse päättää, mitä tietoja jakaa. Esimerkiksi kaupassa ikää tarkistettaessa olisi mahdollista näyttää vain ikä koko henkilötunnuksen sijaan. Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen myöntäjän ei olisi mahdollista seurata, miten sitä käytetään.

Myös esimerkiksi asiakkuuden avaamisprosessit, jotka nykyisin vaativat asiakkaan läsnäoloa ja henkilöllisyystodistuksen näyttämistä, olisi mahdollista toteuttaa täysin digitaalisesti. Myös muun muassa kaupan alan toimijoille digitaalinen henkilöllisyystodistus tekee asiointitilanteesta helpomman. Digitaalinen henkilöllisyystodistus nopeuttaa asiakkaan tunnistamista esimerkiksi tilanteissa, joissa järjestelmiin tarvitsee kirjata tietoja henkilöstä, ja vähentää näppäilyvirheiden mahdollisuutta.

– Yhteiskuntamme palveluissa asioidaan yhä enemmän sähköisesti, ja siksi myös henkilöllisyystodistuksesta tulee digitaalinen. Suomi haluaa olla digitalisaation edelläkävijä ja tämä on yksi osoitus siitä. Digitaalinen henkilöllisyystodistus helpottaa monella tavalla kansalaisten arkea ja rakentaa virtuaalista Suomea, kuntaministeri Sirpa Paatero sanoo.

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen ehtona on passi tai henkilökortti

Poliisi myöntäisi digitaalisen henkilöllisyystodistuksen henkilöille, joilla on suomalainen passi tai henkilökortti. Digitaalinen henkilöllisyystodistus toimisi puhelimessa mobiilisovelluksena, eikä sille ole alaikärajaa. Todistus on vapaaehtoinen, ja tavalliset henkilökortit toimivat jatkossakin normaalisti.

Jos henkilö ei halua tai voi käyttää digitaalisen henkilöllisyystodistuksen mobiilisovellusta, hän voisi ottaa käyttöön julkisen hallinnon palveluihin tarkoitetun tunnistusvälineen. Sillä olisi mahdollista tunnistautua viranomaisten sähköisiin palveluihin. Tunnistusvälineen myöntäisi Digi- ja väestötietovirasto.

Tulossa myös EU:n digitaalinen lompakko

Myöhemmin digitaalinen henkilöllisyystodistus voidaan kehittää osaksi EU:n tuoreen lainsäädäntöehdotuksen edellyttämää eurooppalaista digitaalista lompakkosovellusta. Ehdotuksen mukaan jokaisessa EU-maassa tulisi vuonna 2024 ottaa käyttöön lompakkosovellus, joka mahdollistaa asioinnin koko EU:ssa. Lompakkoon voisi sisältyä henkilötodistuksen tietojen lisäksi myös muita tietoja, kuten tieto ajo-oikeudesta.

– Käynnissä oleva valmistelu antaa Suomelle erinomaiset mahdollisuudet vaikuttaa siihen, millainen eurooppalaisesta ratkaisusta muodostuu. Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen valmistelu ei mene hukkaan eikä ole ristiriidassa EU-valmistelun kanssa, ministeri Paatero korostaa.

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen valmistelu on osa hallitusohjelmaa, jossa tavoitteena on vahvistaa Suomen asemaa digitalisaation ja teknologian osalta, sekä kehittää toimivia tunnistusratkaisuja. Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen toteuttamiseen on varattu 20 miljoonaa euroa, ja se on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023. Hallituksen on tarkoitus antaa lakiesitys eduskunnalle syksyllä 2022.

Katso myös

Sisäministeriö valmistelee itärajalle rajavartiolain mukaisia rajoitustoimia

Hallituspuolueiden kesken on sovittu, että sisäministeriö valmistelee rajavartiolain 16 §:n mukaisista rajoitustoimista esityksen valtioneuvoston istuntoon. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x