Lasirakenteiden auringonsuojausta pidetään tarpeellisena

Monissa suomalaisissa julkisissa rakennuksissa on havaittu ongelmia, jotka johtuvat puutteellisesta tai puuttuvasta auringonsuojauksesta. Liiallinen auringon säteily sisätiloihin heikentää lämpöviihtyvyyttä, lisää jäähdytysenergian kulutusta ja haittaa työskentelyä.

Rakentamisen ammattilaisille tehdyssä kyselyssä neljä viidestä koki auringonsuojauksen tarpeelliseksi. Suomessa auringon säteily on varsin voimakasta, toisin kuin monesti luullaan.

– Suuret lasipinnat ovat rakentamisen trendi, ja paitsi että ne näyttävät hyviltä, niin ne lisäävät myös viihtyvyyttä tilassa. Toisaalta jos asianmukaista auringonsuojausta ei ole huomioitu suunnittelussa, käyttäjät kärsivät sisätilaongelmista. Rakennukset esimerkiksi kuumenevat liikaa, mikä näkyy myös viilennyskulujen kasvamisena, lasi- ja alumiinijärjestelmiä toimittavan yrityksen toimitusjohtaja Mika Koskinen sanoo.

– Auringonsuojauksen menetelmät ovat kehittyneet viime vuosien aikana paljon ja valikoimista löytyy esimerkiksi motorisoituja auringon- ja häikäisynsuojaratkaisuja. Näitä voidaan ohjata myös säätilojen mukaan ja ne saadaan helposti integroitua osaksi lasijulkisivua, Koskinen kertoo.

– Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen energiatehokkuudesta velvoittaa käyttämään auringonsuojausratkaisua tai jäähdytysjärjestelmää, jos auringon säteilyn vuoksi huoneen lämpötila uhkaa nousta liian korkeaksi. Auringonsuojaus on ympäristön kannalta hyvä valinta, koska se vähentää rakennusten energiankulutusta, Koskinen toteaa.

Tutkimusyritys haastatteli kyselyä varten puhelimitse 124 rakennusalan ammattilaista.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x