Kauppakeskus Myyrmanni tuottaa aurinkosähköä

Kauppakeskus Myyrmannin katolle on asennettu aurinkopaneelit, joiden tuottamaa energiaa käytetään kauppakeskuksen hissien ja liukuportaiden pyörittämiseen. Lähivuosina aurinkoenergian hyödyntäminen kauppakeskuksissa kiihtyy, sillä suunnitteilla on muidenkin kauppakeskuksien varustaminen aurinkopaneeleilla.

Kauppakeskus Myyrmannin katolle on asennettu 651 aurinkopaneelia, jotka tuottavat energiaa vuosittain noin 200 MWh. Määrä vastaa 83 kerrostalokolmion vuosittaista sähkönkulutusta. Aurinkopaneelien tuottama energia käytetään kauppakeskuksessa muun muassa hissien, liukuportaiden ja yleisten alueiden valaistuksen vaatiman sähköntarpeen täyttämiseen. Kaiken kaikkiaan aurinkovoimaloita löytyy tällä hetkellä kuudesta Cityconin kauppakeskuksesta Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa, ja ne tuottavat yhteensä noin 1 900 MWh energiaa vuosittain.

Cityconin vastuullisuusstrategian yhtenä tavoitteena on tuottaa uusiutuvaa tai talteen otettua energiaa kaikissa yrityksen kauppakeskuksissa vuoden 2023 loppuun mennessä.

– Käytännössä tämä tarkoittaa aurinkovoimaloiden kohdalla sitä, että pyrimme hyödyntämään aurinkoenergiaa kauppakeskuksissamme mahdollisimman paljon. Asennamme aurinkovoimaloita kaikkiin niihin kohteisiin, missä se on teknisesti mahdollista ja taloudellisesti kannattavaa, toteaa Cityconin Group Sustainability Manager Wilhelm Ehrnrooth.

Suunnitteilla lisää aurinkoenergiaa

Suomessa Cityconin kauppakeskuksissa aurinkoenergiaa hyödynnetään jo kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa ja IsoKristiinassa Lappeenrannassa. Ison Omenan katolla on noin 2 000 aurinkopaneelia, jotka tuottavat vuosittain noin 460 MWh aurinkosähköä. Määrä vastaa noin 230 kerrostaloasunnon vuosittaista sähkönkäyttöä. Lappeenrannan kauppakeskus IsoKristiinan katolle asennettiin viime vuonna yhteensä 520 aurinkopaneelia, jotka tuottavat energiaa enimmillään 138 MWh vuodessa. Määrä vastaa noin 65 kerrostaloasunnon vuotuista energiantarvetta.

Suunnitelmissa on aurinkovoimalan asentaminen kauppakeskus Columbukseen Vuosaaressa, Trioon Lahdessa sekä Koskikeskukseen Tampereella.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x