Liikunta kuuluu e-urheilijan harjoitteluun

Elektroninen urheilu (engl. esports) tarkoittaa videopelien pelaamista kilpailullisesti. Tavallisimmat kilpapelit ovat tietokoneella tai konsolilla toimivia viihdepelejä, jotka jakautuvat useampaan alalajiin.

Ammattilaistasolla pelaajille järjestetään liigoja ja turnauksia. Parhaille turnauspelaajille sponsorit kustantavat rahoituksen kilpailumatkoille ja usein myös laitteistoja pelaajan tai huolto-organisaation käyttöön. Lisäksi pelaajat voivat saada tuhansiin euroihin nousevia palkkioita. Suurimpien turnausten rahapalkinnot nousevat miljooniin euroihin, pienemmissä palkinnot liikkuvat muutamissa tuhansissa.  Yleisimpiä pelattavia pelejä ovat Dota 2, Counter-Strike, Quake, Warcraft, League of Legends ja Starcraft II.

E-urheilijat harjoittelevat myös fyysisesti

Suomalaistutkijat Jyväskylän ja Turun yliopistoista selvittivät e-urheilun huippujen harjoittelua myös fyysiseltä näkökantilta. Tuomas Karin ja Veli-Matti Karhulahden tutkimus keskittyi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa toimiviin tiimeihin ja pelaajiin.

Tulosten mukaan huipputason e-urheilijat harjoittelevat keskimäärin noin 5,5 tuntia päivässä joka päivä vuoden ympäri. Tästä harjoittelusta keskimäärin tunti on fyysistä harjoittelua, kuten lenkkeilyä, voimaharjoittelua tai vastaavaa. Kun ottaa huomioon lepopäivät ja kilpailupäivät, päivittäiset kokonaisharjoitusmäärät nousevat selkeästi suuremmiksi. 82 % vastaajista kertoi seuraavansa erillistä harjoitusohjelmaa fyysisen harjoittelun toteuttamisessa. Suurin osa vastaajista myös koki, että fyysisellä harjoittelulla on positiivinen vaikutus kilpailusuoritukseen.

– Tutkimuksemme osoittaa selkeästi, että huipputason e-urheilijat ovat myös liikunnallisesti varsin aktiivisia ja myös kokevat liikunnan auttavan heitä suoriutumaan paremmin kilpailuissa. Tämä antaa mielenkiintoisen viestin huipulle pyrkiville pelaajille, tutkijat toteavat.

Pitkään jatkunut keskustelu e-urheilun ”fyysisyydestä” saa tutkimuksen myötä myös uuden käänteen.

– Emme olisi ensisijaisesti huolissamme siitä pelaamiseen käytetystä ajasta, jonka huipulle pyrkivät nuoret e-urheilijat käyttävät koneidensa ääressä. Tämän sijaan keskittyisimme rakentamaan sellaisia sosiaalisia verkostoja, jotka auttavat kyseisiä nuoria ymmärtämään sekä kunnioittamaan myös lajin asettamia fyysisiä vaatimuksia.

Mediassa on aikaisemmin raportoitu e-urheilijoiden huimista, jopa 14 tunnin säännöllisistä harjoituspäivistä. Ovatko tämä sitten vain myytti?

– Maailman terävin kärki saattaa hyvinkin käyttää tämän ajan päivittäin e-urheiluun liittyvään toimintaan, mutta oletettavasti osa kyseisestä ajasta sisältää myös tiimipalavereita, videoanalyysia ja pelistrategian pohdintaa, mitä he eivät välttämättä itse lue ”harjoitteluksi”, tutkijat selventävät.

Katso myös

Miten influenssan ja koronan erottaa toisistaan

Influenssan, koronaviruksen ja tavallisen flunssan aiheuttamat oireet voivat muistuttaa paljon toisiaan. Kausi-influenssalla tarkoitetaan A- ja …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x