Ruokavirasto rajoitti siipikarjan siirtoja

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on todettu luontoon istutetuista fasaaneista Janakkalassa, Kanta-Hämeessä. Lähistön tarhatuissa fasaaneissa lintuinfluenssaa ei ole todettu.

Ruokavirasto on määrännyt taudin esiintymispaikan ympärille rajoitusvyöhykkeen, jolla rajoitetaan siipikarjan ja siipikarjasta saatavien tuotteiden siirtoja. Siipikarjatiloja kehoitetaan tehostamaan tautisuojausta lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi koko maassa. Siipikarja ja kaikki kotieläiminä pidettävät linnut tulisi pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin, ettei tartuntoja tule lisää eikä virus leviäisi pitopaikkoihin. Siipikarjan ulkona pitäminen on ollut kiellettyä keväisin lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi.

Tautiepäilyistä ilmoitettava virkaeläinlääkärille

Lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille, joka huolehtii näytteenotosta. Myös kuolleena löytyneistä, yksittäisistä isoista petolinnuista on hyvä ilmoittaa kunnaneläinlääkärille.

Korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on löytynyt viime vuoden lopulta alkaen muun muassa Saksassa, Tanskassa, Alankomaissa, Ranskassa ja Ruotsissa sekä luonnonvaraisista linnuista että siipikarjatiloilta.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Euroopassa todetun H5N8-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä koskaan tarttuneen ihmiseen.

Suomessa lintuinfluessa todettiin 2016

Suomessa lintuinfluenssaa todettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016 Ahvenanmaalta kuolleena löytyneistä tukkasotkista. Sittemmin lintuinfluenssaa todettiin luonnonvaraisissa linnuissa myös muualta Ahvenanmaalta sekä Lounais-Suomesta. Korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssa todettiin yhdestä pitopaikasta, Maarianhaminan lintutarhassa. Korkeapatogeeninen muoto aiheuttaa korkeaa kuolleisuutta useimmissa siipikarjalajeissa.

Muutaman vuoden tauon jälkeen Janakkalalaisen fasaanitilan lähettyvillä havaittiin 2021 tammikuussa poikkeuksellisen suurta kuolleisuutta luonnossa vapaana liikkuvissa fasaaneissa, ja kuolleita lintuja toimitettiin alueelta Ruokavirastoon tutkittavaksi. Fasaaneista löydettiin linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N8-tyypin korkeapatogeenista lintuinfluenssaa. Samaa korkeapatogeenista H5N8-lintuinfluenssavirustyyppiä on löydetty runsaasti syksyn 2020 ja alkuvuoden 2021 aikana useasta eri Euroopan maassa, ja tapauksia on esiintynyt sekä luonnonvaraisissa linnuissa että siipikarjatiloilla.

Katso myös

Pahoinpitelyistä epäillyt yhä nuorempia

Pahoinpitelyistä epäillyn yleisin ikä on laskenut edellisen kolmen vuoden aikana selvästi aiemmasta. Vuosina 2021–2023 epäillyn …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x