Koronatodistukset otetaan käyttöön vaiheittain

Toukokuun lopulla otetaan käyttöön kansallinen todistus, joka sisältää tiedot saaduista koronarokotuksista. Koronarokotustodistusta voidaan käyttää esimerkiksi rajanylitystilanteissa niissä EU-maissa, jotka hyväksyvät kansallisen todistuksen koronarokotuksista.

Heinäkuussa otetaan käyttöön EU:n yhteinen koronatodistus, joka sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista. Tämä laajempi koronatodistus hyväksyttäisiin kaikissa EU-maissa, kun EU-asetus sähköisestä koronatodistuksesta on tullut voimaan. Asetus on tarkoitus hyväksyä kesäkuun lopussa ja jäsenmaiden tulee toimeenpanna se elokuun alkuun mennessä.

Omakannan kansallinen todistus koronarokotuksista valmistuu toukokuun aikana. Tietoja annetuista koronarokotuksista on jo saatavilla Kanta-palvelusta. EU:n yhteinen koronatodistus valmistuu, kun EU-asetus sähköisestä koronatodistuksesta on tullut voimaan. Samalla varmistetaan, että tiedot koronavirustesteistä on kattavasti ja laadukkaasti saatavilla kaikista terveydenhuollon toimintayksiköistä.

Kansallinen todistus koronarokotuksesta voi jo toukokuussa helpottaa matkustamista, sillä se on helposti matkustajan saatavilla ja muut EU-maat voivat hyväksyä sen halutessaan, vaikka EU-asetus ei ole vielä voimassa.

Mitä hyötyä koronatodistuksesta on

Matkustaessa koronatodistus on helppo esittää omalta mobiililaitteeltaan tai tulostaa paperille. Todistus on maksuton. Todistus muodostuu automaattisesti Omakanta-palvelussa.

EU-maiden on helppo lukea saapuvien matkustajien koronatodistukset, jotka ovat yhteneväiset koko EU:ssa. Maat päättävät itse, mitä todistuksia edellyttävät maahan saapuvilta ja edellyttävätkö ne esimerkiksi yhtä tai kahta rokoteannosta. EU-asetuksen mukaan jäsenmaiden on hyväksyttävä EU:n yhteinen koronatodistus, jos jäsenmaa hyväksyy myös muita vastaavia todistuksia.

Koronatodistus tehdään Suomessa Omakantaan

Omakanta on valmis ja tuttu käyttöympäristö. Omakannassa on mahdollista asioida myös alaikäisen huollettavan puolesta sekä toisen täysi-ikäisen puolesta. Omakanta näyttää kaikkialla terveydenhuollossa kirjattuja ja Kanta-palveluun tallennettuja hoitotietoja. Koronatodistusta koskevat tiedot määritellään kansainvälisesti yhdenmukaisiksi ja Omakantaan toteutettava sähköinen koronatodistus noudattaa näitä määrityksiä.

Vuonna 2020 Omakannalla oli 2,7 miljoonaa käyttäjää. Käyttäjältä Omakanta vaatii vahvan tunnistautumisen esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Jos ei halua käyttää Omakanta-palvelua, niin koronatodistuksen saa rokotuksen antaneelta taholta tai terveydenhuollosta.

Katso myös

Mitä sydämen syke kertoo terveydestäsi?

Miten sydän vanhenee, kannattaako omaa sykettä seurata ja onko korkea leposyke aina merkki huonosta kunnosta? …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Ulla
Ulla
3 years ago

Rokotukset merkitään terveystietoihin eli yksi merkintä lisää. Pitääkö oikein laittaa rasti ruutuun, vai kirjoittaa ihan koko sana. Tyhjää riehumista.

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x