Mikä suojaa sydäntä, suojaa myös aivoja

Sydän- ja verisuonisairaudet lisäävät riskiä sairastua muistisairauksiin. Helppo keino vähentää omaa riskiään sairastua on välttää ylipainoa. On paljon tutkimusnäyttöä, että ylipaino lisää riskiä sairastua verisuoniperäisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, metaboliseen oireyhtymään, korkeaan kolesteroliin ja korkeaan verenpaineeseen.

Jos sinulla on todettu mikä tahansa perussairaus, on sen asianmukainen hoito parasta riskien pienentämistä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että hoidat korkean kolesterolin ja verenpaineen kuntoon elintapojen muutoksilla tai lääkityksellä. Pienikin painonpudotus voi auttaa. Sama koskee kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Syö monipuolisesti

Yksipuolinen ravinto on muistisairauksien selkeä riskitekijä. Jos syö ravintoköyhää ruokaa, aivot eivät saa riittävästi rakennusaineita. Monipuolinen ravinto suojaa aivoja. Aivot nauttivat monityydyttymättömistä rasvahapoista, kalasta, marjoista, hedelmistä ja kasviksista. Välttää kannattaa tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja punaista lihaa. Sydän ja aivot ovat yhteydessä toisiinsa. Jos syö sydänterveellistä ruokaa, myös aivot kiittävät.

Liiku mahdollisimman paljon

Liikunnalla on muistisairauksilta suojaava merkitys. Liikunta lisää verenkiertoa ja tuo vereen hapekasta hyvää verta, joka kulkeutuu liikunnan myötä aivoihin. PET-kuvauksissa on voitu huomata, että jo 20 minuutin liikunta aiheuttaa aivoissa positiivisia muutoksia. Kaikki liikunta on hyväksi. Parasta on, jos pystyt liikkumaan monipuolisesti ja vaihtelevissa maastoissa. Liikunta tuo myös hyvää oloa, joka innoittaa puolestaan syömään terveellisemmin.

Kuuntele lempimusiikkiasi

Musiikilla on erittäin suuri merkitys aivojen hyvinvoinnille. Se tuottaa mielihyvää, laukaisee stressiä ja ehkäisee masennusta. Mikä tahansa musiikki on hyvää aivoille, kunhan kuulija pitää siitä. Parasta on, jos voit yhdistää musiikin ja liikunnan. Dosentti Teppo Särkämön johdolla tehty tutkimus on osoittanut, että muistisairaiden kognitiivista ja emotionaalista toimintakykyä voidaan erityisesti dementian alkuvaiheessa tukea musiikin avulla.

Pane aivot töihin

Aktiivinen elämäntapa ja uusien asioiden opettelu suojaa muistisairauksilta. Mitä enemmän käytät aivojasi sitä parempi. Lue, matkustele, ratko ongelmia, tapaa ihmisiä, opettele uusi kieli tai uusi taito. Mikä tahansa uusi haaste on aivoille hyvästä.

Nuku riittävästi

Uni on erittäin tärkeää aivojen ja muistin hyvinvoinnille. Unen aikana aivot lepäävät ja jäsentävät tietoa, jota olet saanut päivän aikana. Levollinen uni antaa aivoille mahdollisuuden tallentaa tietoa. Väsyneenä uusia asioita on paljon vaikeampi oppia kuin levänneenä. Vasta levossa esimerkiksi luovuus pääsee valloilleen.

Vältä stressiä

Pyri pitämään elämäsi tasapainossa. 8 + 8 + 8 sääntö on edelleen pätevä ohjenuora, eli hyvään vuorokauteen kuuluu kahdeksan tuntia työtä, kahdeksan tuntia mielekästä vapaa-aikaa ja kahdeksan tuntia unta. Ei tarvitse olla tavoitettavissa 24/7.

Lopeta tupakointi

Nikotiini kiihdyttää sympaattisen hermoston toimintaa, mikä supistaa ääreisverisuonia ja nostaa verenpainetta. Tupakoijilla veren rasva-arvot muuttuvat epäedullisiksi, mikä lisää tukoksen kehittymisen riskiä. Tämä taas lisää aivoverenkiertohäiriön riskiä ja altistaa siten altistaa verisuoniperäiselle dementialle. Maailman terveysjärjestön mukaan 14 prosenttia maailman Alzheimer-tapauksista voidaan laskea tupakan aiheuttamiksi. Nauti myös alkoholia kohtuudella tai lopeta sekin. Runsas alkoholinkäyttö voi nopeuttaa Alzheimerin taudin etenemistä.

Katso myös

Opioidien käyttäjämäärät kasvavat jatkuvasti

Monet korkean riskin opioidikäyttäjät eivät hakeudu hoitoon, vaikka yleisin syy opioidien käyttöön on pyrkimys lääkitä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x