Lapin elämyksiä, maisemia, rauhaa ja vauhtia

Itä-Suomen yliopiston matkailututkijat selvittivät viime keväänä suomalaisten kokemuksia Lapin lomasta edellisen vuoden aikana (toukokuu 2014 – toukokuu 2015). Tutkimukseen osallistuivat yli 18-vuotiaat vastaajat internet-paneelin kautta.

Lapin lomakohteiden palvelut osoittautuivat pääosalle vastaajista vähintäänkin odotusten mukaisiksi. Erityisen positiivisia yllätyksiä tuottivat laskettelurinteet, hiihtoladut, majoituspalvelut, retkeilyreitit ja kelkkailumahdollisuudet. Kokonaisuutena arvioituna loma oli valtaosalle vastaajista selvästi odotettua parempi.

Lähes puolet kertoi myös kokeneensa edellisellä Lapin lomallaan jotain erityisen elämyksellistä ja mieleenpainuvaa. Elämysten lähteinä korostuivat maisemaan liittyvät tunnelmat, revontulet ja hiljaisuudesta nauttiminen tai odottamattomat positiiviset tapahtumat, kuten porojen tai muiden eläinten kohtaamiset luonnossa.

Lapissa kiehtovinta ovat maisemat. Muita kiehtovia tekijöitä ovat rauha ja hiljaisuus, erämaat, kotimaisuus ja Lapin taika. Lapin taika merkitsee koskematonta luontoa, hiljaisuutta ja rauhaa sekä eksoottisuutta.

revontulet
Moni suosittelisi lomaa Lapissa suurella todennäköisyydellä ystävilleen ja tuttavilleen. Useimmat tietää matkustavansa lomalle Lappiin uudelleen seuraavan vuoden aikana.

Lapinhullut, Lappi-romantikot ja Lappi-aktiivit

Lomatarinoista erottuu paikkasidonnaisuuden ja matkustusmotivaation perusteella kolme erilaista matkailijaryhmää: Lapinhullut, Lappi-romantikot ja Lappi-aktiivit.

Lapinhulluille Lappi on ympärivuotinen lomakohde, joka tarjoaa mahdollisuuden rauhoittumiseen, esteettisiin elämyksiin, hiljaisuudesta nauttimiseen ja henkiseen kehittymiseen. Heille myös aito saamelaisuus ja lappilainen kulttuuri ovat tärkeitä. Turisteille suunnattujen ilmiöiden sijaan Lapinhullu suosii Lapin erämaisimpia kohteita.

Lappi-romantikkokin arvostaa lappilaisia maisemia, hiljaisuutta sekä rauhaa ja hänelle on tärkeintä jakaa eksotiikka läheistensä kanssa. Lappi edustaa romantikolle paikkaa, joka tarjoaa tunnelmallisimmat puitteet yhdessäoloon läheisten kanssa. Romantikko haluaa nauttia laadukkaista ravintolapalveluista ja arvostaa myös elävää musiikkia ja tanssia yhdessäolon muotona.

Lapinhullun ja Lappi-romantikon suhde Lappiin on vahvasti tunneperäinen. Lappi-aktiivin suhde on enemmän käytännöllinen ja korostaa matkustusmotivaatiota. Lappi-aktiivit voidaankin jakaa kahteen ryhmään, joita ovat tosiharrastajat ja bilettäjät. Tosiharrastajat käyvät Lapissa laskettelu-, hiihto- ja vaellusmahdollisuuksien innoittamina. Joillakin Lapin keskuksilla on myös varsin vauhdikas imago, ja monelle Lapin loma tarjoaa mahdollisuuden sekä harrastaa aktiviteetteja että nauttia reippaasta seuraelämästä.

Kyselytulosten mukaan kolme neljästä suomalaisesta on ollut ainakin joskus elämässään lomalla Lapissa. Lähes viidennes suomalaisista (19 %) oli ollut lomalla Lapissa viimeksi kuluneen vuoden aikana ja heistä lähes puolet useammin kuin kerran.

Suosituimpia Lapin lomakohteita olivat vastaajille Levi, Rovaniemi, Ylläs ja Saariselkä. Yleisimmin Lapin lomalla käydään perheen (38 %), puolison (36 %) tai kavereiden (23 %) kanssa.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x