Koiran tassut ovat koetuksella pakkasella

Pakkasella koira saattaa alkaa nostella tassujaan, koska ne palelevat. Lumi, pakkanen ja jää laittavat koiran tassut koetukselle talviaikaan.

Monissa kaupungeissa kadut suolataan talvisin ja suola tarttuu koiran tassuihin. Koiran tassut kannattaa siis pyyhkiä pyyhkeellä tai huuhdella vedellä kävelyn jälkeen, jotta tassuihin ei jää suolaa. Suola voi kuivattaa tassuja ja koira saattaa nuolla suolaiset tassunsa puhtaiksi, mikä ei ole hyväksi koiran vatsalle. Jos koiralla on jo kuivat tassut tai haava tassussa, suola voi myös kirvellä ikävästi.

Koirille myydään monia tassurasvoja ja -voiteita, jotka kosteuttavat ja suojaavat kuivumiselta. Tassut kannattaa rasvata hieman ennen ulkoilua, jotta rasva ehtii imeytyä kunnolla. Varmista kuitenkin, ettei koira ehdi nuolla rasvaa tassuistaan.

Jos koiran anturat ovat todella kuivat ja jopa halkeilleet, ne tulee hoitaa ja kosteuttaa. Aloita puhdistamalla tassut huolellisesti lämpimällä vedellä. Pesun jälkeen voitele koiran tassut paksulla tassuvoiteella ja anna sen imeytyä kunnolla. Jos koira yrittää jatkuvasti nuolla tassuvoiteen pois, laita koiralle kauluri imeytymisen ajaksi.

Pitkäkarvaisen koiran tassukarvat voi olla hyvä trimmata talvella, varsinkin anturoiden välissä kasvavat karvatupsut. Siten tassuihin ei keräydy lumipaakkuja ulkoilun aikana yhtä helposti. Trimmatut tassut kuivuvat myös nopeammin ulkoilun jälkeen.

Jos koira ontuu tai aristaa

Jos koira alkaa lenkin aikana aristaa yhtä tai useampaa tassua, tutki ensin onko tassuun kiinnittynyt jotain, esimerkiksi lumipaakku tai lasinsiru ja poista se varovasti. Jos tassussa ei näy mitään ylimääräistä, pese tassu kotona ja tutki onko siinä haavoja.

Jos tassussa on haava, niin puhdista ja tutki haava. Haavan voi puhdistaa tavallisella vedellä tai apteekista saatavalla keittosuolaliuoksella. Tutki onko kyseessä pieni pintahaava vai syvempi haava, joka tulee tikata eläinlääkärissä. Jos haava vuotaa paljon verta, sido tassuun tassuside tyrehdyttämään vuotoa ja vie sitten koira eläinlääkäriin. Pienet pintahaavat paranevat usein itsestään. Haava kannattaa puhdistaa päivittäin ja siihen ei kannata laittaa sidettä tai laastaria, vaan antaa sen hengittää. Haavaan voi sivellä pienen määrän haavavoidetta, joka suojaa ihoa. Jos koira nuolee haavaa jatkuvasti, kannattaa koiralle laittaa kauluri.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x