Maitovalmisteet voivat lisätä diabeteksen sairastumisriskiä

Suomalaistutkimuksen mukaan perinnölliseen riskiryhmään kuuluvilla lapsilla, jotka käyttävät paljon lehmänmaitovalmisteita, on muita suurempi todennäköisyys saada tyypin 1 diabeteksen esiaste kuuden vuoden ikään mennessä.

Tutkimuksessa tutkittiin vain perinnöllisesti alttiita lapsia. Suomalaislapsista noin 15 prosentilla on kohonnut perinnöllinen alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen, mutta vain pieni osa heistä sairastuu. Myös vain osa tyypin 1 diabeteksen esiasteen saaneista lapsista sairastuu tyypin 1 diabetekseen. Perinnöllinen alttius arvioidaan napaverestä otetulla näytteellä.

Yhteys runsaaseen maitovalmisteiden kulutukseen näkyi myös, kun huomioitiin lapsen energiansaanti, sukupuoli ja perinnöllinen sairastumisriski.

Tutkimuksessa tarkasteltiin prosessoituja maitovalmisteita

Tarvitaan vielä lisätutkimusta, jotta voidaan ymmärtää, altistaako maitovalmisteiden käyttö todella tyypin 1 diabetekselle. Tämä on ensimmäinen tutkimus maailmassa, jossa tutkittiin myös maitovalmisteiden prosessoinnin, lämpökäsittelyn ja homogenoinnin vaikutuksia yhteyksiin.

– Tuloksissa ei havaittu suuria eroja eri tavoin prosessoitujen maitovalmisteiden välillä. Maidon prosessoinnin yhteyksiä diabetekseen tulisi vielä tutkia lisää, kertoo vieraileva tutkija Katariina Koivusaari.

Tutkimus vahvistaa joidenkin aikaisempien tutkimusten näyttöä maidon mahdollisesta haitallisuudesta tyypin 1 diabeteksen kehityksessä, mutta kaikki tutkimustulokset asiasta eivät ole yhteneväisiä.

Maitovalmisteista saadaan monia tärkeitä ravintoaineita. Maitovalmisteet sisältävät proteiinia, riboflaviinia, B12-vitamiinia, D-vitamiinia, kalsiumia ja jodia. Ravitsemussuosituksissa suositellaan leikki-ikäisille monipuolisen ruokavalion osana 4 dl nestemäisiä maitovalmisteita ja yksi viipale juustoa päivässä, mieluiten vähärasvaisina tai rasvattomina.

Tämä tutkimus on osa suomalaista DIPP-tutkimusta, jossa pyritään selvittämään erilaisia tyypin 1 diabeteksen suoja- ja riskitekijöitä. Tutkimuksessa seurattiin yli 5000:ta Tampereen ja Oulun alueella vuosina 1996–2004 syntynyttä lasta. Lasten ruokatottumuksia mitattiin kuuteen ikävuoteen saakka kotona ja päivähoidossa täytettävillä ruokapäiväkirjoilla, joista maitovalmisteiden kulutus laskettiin. Tyypin 1 diabeteksen esiasteen kehittymistä ja diabetekseen sairastumista seurattiin myös 6 ikävuoteen saakka.

Seurantatutkimukseen osallistuivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos; Tampereen, Helsingin, Oulun ja Turun yliopistot; Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistolliset sairaalat sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedekeskus.

Koivusaari K, Syrjälä E, Niinistö S, Takkinen H-M, Ahonen S, Åkerlund M, Korhonen TE, Toppari J, Ilonen J, Peltonen J, Nevalainen J, Knip M, Alatossava T, Veijola R, Virtanen SM. Consumption of differently processed milk products in infancy and early childhood and the risk of islet autoimmunity. British Journal of Nutrition 2020.

Katso myös

Selkäkipuihin liittyy usein myyttejä

Monipuolinen ja säännöllinen liikunta ehkäisee selkävaivoja. Selkä tarvitsee liikettä pysyäkseen toimintakuntoisena ja terveenä. Fysiatrian erikoislääkäri …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x