Erilaiset huijaukset työllistävät poliisia

Länsi-Uudenmaan poliisia on viime viikolla työllistänyt muun muassa erilaiset huijaukset. Tekstiviestihuijari esiintyy vuokranantajana ja poliisina esiintyvä lähestyy sähköpostitse. Välillä huijarit ilmestyvät jopa oven taakse esiintyen tarkastajina. Kaikkia huijaustyyppejä yhdistää tavoite viedä rahaa.

Tekstiviesteissä esiinnytään vuokranantajana

Poliisille on tullut useita ilmoituksia huijauksesta, jossa huijari esiintyy tekstiviestitse vuokranantajana. Viestissä saatetaan esimerkiksi väittää, että ”vuokran sekä vastikkeen maksutiedot muuttuvat marraskuussa 2023”. Viestissä annetaan uudet maksutiedot. Tekstiviesti on kirjoitettu sujuvalla ja selkeällä suomenkielellä. Erästä näistä tapauksista Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii nimikkeellä petos.

Jos tällaisen tekstiviestin saa puhelimeensa, viestiin ei tule vastata eikä reagoida. Asiasta ei myöskään tarvitse soittaa poliisille. Jos kuitenkin huijauksen yhteydessä on jo siirtänyt rahoja tai antanut pankkitietoja, tulee siinä tapauksessa ottaa heti yhteys pankkiin ja tehdä rikosilmoitus sähköisesti tai millä tahansa poliisiasemalla.

Huijarit lähettävät sähköpostiviestejä myös poliisin nimissä

Toinen ajankohtainen huijaus on poliisin nimissä lähetetyt sähköpostit. Viestissä väitetään poliisin epäilevän vastaanottajaa jostakin rikoksesta ja uhkaillaan erilaisilla rikosseuraamuksilla. Viestissä voi lukea esimerkiksi näin: ”HUOMIO: Liitteenä on poliisin kutsukirje. Lataa liite lukeaksesi viestin ja vastaa välittömästi.” Viestin allekirjoittajaksi on merkitty jokin nimi ja poliisiin viittaava titteli.

Huijauksen tarkoituksena on usein kalastella pankkitietoja tai välittää haittaohjelma. On hyvä muistaa, että aito poliisi ei milloinkaan kysy kenenkään pankkitunnuksia tai vaadi rahaa. Poliisin virallinen sähköpostiosoite päättyy @poliisi.fi. Osoitteita voi kuitenkin väärentää, joten vastaanottajan on syytä olla tarkkana. Jos vastaanottajan sähköpostiosoite vaikuttaa oikealta, mutta olet epävarma, voit ottaa yhteyttä soittamalla poliisin vaihteeseen. Älä avaa huijausviestin linkkejä tai liitteitä. Poista viesti.

Jos kuitenkin olet jo antanut huijauksessa tietojasi, ole yhteydessä omaan pankkiisi ja tee rikosilmoitus sähköisesti tai millä tahansa poliisiasemalla. Tällöin ei ole tarvetta soittaa hätäkeskukseen tai poliisille. Muista myös, että vihjesähköpostilla ei milloinkaan voi tehdä rikosilmoitusta, vaan se tehdään aina tunnistautumisen kautta sähköisessä palvelussa tai poliisiasemalla.

Varkaat esiintyivät palotarkastajina

Kolmas menneellä viikolla korostunut huijaustapaus tapahtui viestien sijaan yksityisasunnolla. Kaksi miestä oli esiintynyt palotarkastajina ja tullut tällä verukkeella sisään noin 85-vuotiaan naisen asuntoon. Toinen kaksikosta esitti tarkastavansa palovaroitinta ja liesituuletinta. Käynnin yhteydessä kaksikko vei naisen laukusta rahaa ja pankkikortin, sekä ryhtyivät kyselemään tunnuslukutietoja.

Nainen antoi tahallaan väärän tunnusluvun ja miehet poistuivat. Tämän jälkeen nainen pyysi paikalle ystävänsä. Kun mieskaksikko palasi kysymään oikeaa tunnuslukua, he yllättyivät naisen ystävän läsnäolosta ja poistuivat. Poliisi tutkii asiaa varkautena.

Katso myös

Varo uusia tekstiviestihuijauksia

Uudentyyppisessä huijauksessa henkilö saa tekstiviestin, jossa on puhelinnumero. Henkilöä pyydetään olemaan yhteydessä numeroon. Puhelinnumero vaikuttaa …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x