Poliisiliitot: ”Ruotsin tilanteesta” on tullut Pohjoismaiden tilanne

Pohjoismaisten poliisijärjestöjen jäsenet joutuvat kohtaamaan yhä tukalammassa tilanteessa vakavaa rikollisuutta, toteavat pohjoismaisten poliisiliittojen puheenjohtajat yhteisessä kannanotossaan.

Kannanotossaan puheenjohtajat mainitsevat muutamia esimerkkejä siitä, mitä poliisit joutuvat kohtaamaan.

Tanskassa turvallisuustilanne on ollut vaikea ja uhkataso korkea pitkään, ja Ruotsissa jengit tilaavat murhia ja attentaatteja nuorilta rikollisilta. Tanskan poliisi käyttää huomattavasti resursseja valvontaan ja selvityksiin samaan aikaan kun kansalaiset joutuvat alttiiksi väkivallalle ja uhkille.

Norjassa nuorten ja alaikäisten keskuudessa väkivalta ja vakava rikollisuus kehittyvät pelottavaan suuntaan, ja samalla uhkakuva on pahentunut turvallisuuspoliittisen tilanteen seurauksena.

Islannissa murhien määrä on ennätyksellisen suuri.

Ruotsissa lapset tappavat toisia lapsia, maassa tapahtuu räjähdyksiä ja rikollisuus uhkaa yhteiskuntajärjestelmää.

Suomessa Kaakkois-Suomen poliisi teki vähän aikaa sitten historiallisen suuren amfetamiinitakavarikon, 42 kiloa Ruotsista salakuljetettua ainetta. Samalla kertaa takavarikoitiin 13 ampuma-asetta, muita huumeita ja yhdeksän kiloa räjähteitä.”

”Ruotsin tilanne” on ilmaus, joka kuvaa vakavaa rikollisuutta Ruotsissa ja jota käytetään julkisessa keskustelussa eri Pohjoismaissa. Mutta ilmaus on jo vanhentunut. Sen sijaan pitää puhua Pohjoismaiden tilanteesta. Tämän päivän järjestäytynyt rikollisuus valtaa uusia markkinoita huume- ja asekaupalleen, ihmissalakuljetukselle ja prostituutiolle sekä vakaville talous- ja työelämärikoksille. Yksikään Pohjoismaa ei säästy tältä. Rikollisuus ulottuu niin laajalle, että meidän ei enää ole mahdollista tehdä työtämme entiseen tapaan.

Pohjoismaisten poliisiliittojen puheenjohtajajien mielestä rikollisuuden vähentämiseksi Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja Islannissa tarvitaan useita toimia:

Lisää poliiseja
Kaikissa Pohjoismaissa tarvitaan lisää poliiseja. Poliiseista on pulaa sekä kaduilla että poliisiasemilla. Lisäksi poliisiviranomaisten pitää toimia ennakoivasti ja analysoida, minkälaista osaamista poliisilta tarvitaan tulevaisuudessa. Rikollisverkostot mukautuvat ja omaksuvat nopeasti uudet tekniikat ja toimintatavat. Meidän pitää pysyä niiden edellä, jotta pystymme jatkossakin heikentämään ja estämään niiden toimintaa.

Tiiviimpää ja tehokkaampaa yhteistyötä
Jos poliisi haluaa pysyä rikollisuuden kehitysvauhdissa, niin pitää kehittää enemmän järjestelmiä tietojenvaihtoon ja yhteistyöhön, jotta pystymme estämään ja selvittämään rikoksia, sekä saattamaan rikolliset oikeuteen. Parhaillaan rakennetaan poliisiasemaa Norjan ja Ruotsin väliselle rajalle, Suomen ja Ruotsin poliisit tekevät yhteistyötä Tornionjokilaaksossa ja Tanskan ja Ruotsin hallitukset ovat sopineet poliisiyhteistyön lisäämisestä. Mutta tämä ei riitä. On tehtävä enemmän, jotta yhteistyötä Pohjoismaissa saadaan syvennettyä ja vahvistettua.

Poliisijärjestöt mukaan
Kaikkien Pohjoismaiden poliisiviranomaisten on tehtävä yhteistyötä, jotta voidaan kehittää uusia työmenetelmiä taisteluun rajat ylittävää rikollisuutta vastaan, ja tähän kehitystyöhön on otettava meidät järjestöt mukaan. Olemme tottuneet toimimaan yli rajojen ja tiedämme, mitä poliisin eri toiminnoissa työskentelevät osaavat ja mitä he tarvitsevat pystyäkseen työskentelemään tehokkaasti.

Panostusta rikollisuuden ehkäisyyn
Poliisi pystyy tekemään paljon, mutta ei kaikkea eikä yksin. Kaikissa maissa on hallituskokoonpanosta riippumatta tehtävä entistä enemmän työtä, jotta rekrytointi rikollisverkostoihin saadaan pysäytettyä. Koulujen ja sosiaalipalveluiden riittävä rahoitus samoin kuin mahdollisuus työntekoon ja kotoutumiseen ovat tavattoman tärkeitä tekijöitä, kun halutaan antaa lapsille ja nuorille uskoa tulevaisuuteen ja vahvistaa aikuisia. Useampien pitää tehdä enemmän, jotta Pohjolasta tulee turvallisempi paikka.

Poliisiviranomaisten ja poliitikkojen on tehtävä oikeita päätöksiä, jotta pohjoismaiset poliisikuntamme pystyvät yhteisvoimin ratkaisemaan Pohjoismaiden tilanteen. Kun teemme tällaista yhteistyötä, ainoa häviäjä on rikollisuus.

Katso myös

Koronapandemian vaikutuksia nuoriin on arvioitu liian kielteisesti

Koronapandemian vaikutuksia kouluikäisiin nuoriin on arvioitu liian yksipuolisesti ja kielteisesti sekä usein menetelmällisesti puutteelliseen näyttöön …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x