Netti-television katselu ohitti perinteisen tv:n

Yhä useammat suomalaiset ovat lisänneet television suoratoistopalveluiden käyttöä. Muutokseen vaikuttavat suoratoistopalvelujen tarjonnan laajeneminen, ja kodeissa yleistyvät älytelevisiot sekä nopeat laajakaistaverkot, jotka mahdollistavat sujuvan videokuvan siirron.

Alle 45-vuotiaiden keskuudessa suoratoistopalvelujen katselu ohitti perinteisen lineaari-tv:n katselun vuoden 2021 aikana. Vielä viime vuoden keväällä kokonaiskatseluaika jakautui tasaisesti, mutta lokakuussa lineaari-tv:n osuus jäi 46 prosenttiin, suoratoistopalvelujen, kuten Yle Areenan tai Netflixin katselun noustua 54 prosenttiin. Tässä ikäryhmässä lineaari-tv:n katselun osuus on vähentynyt selvästi vuodesta 2014, jolloin nettikatselun osuus oli 22 prosenttia tv-sisältöjen kokonaiskatselusta.

Koko väestön tasolla muutos on vähäisempää, mikä johtuu siitä, että 45 vuotta täyttäneiden osalta katselutottumuksissa ei ole tapahtunut vastaavaa kehitystä kuin nuoremmissa ikäryhmissä. Lineaari-tv:n katselun osuus 45 vuotta täyttäneiden keskuudessa on pienentynyt 96 prosentista 88 prosenttiin. Vastaavasti suoratoistopalvelujen katseluosuus oli viime vuoden lokakuussa noussut neljästä prosentista 12 prosenttiin. Katselun jakautumisessa on kuitenkin nähtävissä selkeä kehityssuunta, jossa nuorempien ikäryhmien katselutottumukset tulevat vaikuttamaan myös kokonaiskatseluun väestötasolla pidemmällä aikavälillä.

Älytelevisiot ja nopea laajakaista antavat vaihtoehtoja

Suoratoistopalvelujen lisääntyneeseen käyttöön vaikuttaa osaltaan palvelujen tarjonnan laajeneminen, mutta myös kodeissa yleistyvät älytelevisiot. Vanhemmissakin ikäryhmissä on odotettavissa suoratoistopalvelujen katselun lisääntymistä myös antennitelevisioverkoissa lähivuosina toteutettavan teräväpiirto- eli HD-siirtymän seurauksena. Lähes kaikki uudet myynnissä olevat televisiot ovat nykyisin ns. Smart- eli älytelevisioita, joista voi nettiyhteyden avulla katsoa myös useita suoratoistopalveluja. Uudet televisiot sisältävät myös HD-virittimen, joka on edellytys televisiolähetysten katsomiselle HD-siirtymän jälkeen.

Suoratoistopalvelujen käytön lisääntymisen mahdollistavat kattavat viestintäverkot. Vuoden 2021 alussa nopea, vähintään 100 Mbit/s -yhteyden mahdollistava kiinteä laajakaistaverkko oli saatavilla noin 65 prosentilla suomalaisista. Valokuituverkon saatavuuden piirissä oli tuolloin 40 prosenttia väestöstä. Vastaavasti 100 Mbit/s -nopeuden mahdollistavat 4G-verkot kattoivat syyskuun 2021 lopussa 93 prosenttia suomalaisista ja vastaava 5G-verkon peitto oli 78 prosenttia. Matkaviestinverkoissa nämä huippunopeudet ovat saavutettavissa ideaaliolosuhteissa, ja kullakin hetkellä toteutuviin nopeuksiin vaikuttavat muun muassa yhtäaikaisten käyttäjien lukumäärä ja käyttäjän etäisyys tukiasemasta. Kaupunki- ja taajama-alueilla matkaviestinoperaattorit ovat alkaneet tarjota myös 5G:llä toteutettuja kiinteitä langattomia liittymiä.

Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin teettämästä selvityksestä tv-katselun tavoista.

Katso myös

Verenpaine kannattaa mitata myös seisoma-asennossa

Kohonnut verenpaine on yksi tärkeimmistä sydän- ja verisuonitapahtumien riskitekijöistä. On arvioitu, että kohonnut verenpaine aiheuttaa …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x