Koronatilanne heikkenee Turussa

Koronatilanne on Turussa huonontunut merkittävästi. Ajalla 30.11.–6.12. on todettu 154 koronatartuntaa. Turun ilmaantuvuusluku on viikon aikana noussut huolestuttavasti.

Koko maakunnan alueella koronatilanne on vaikeutunut edelleen, sillä tartuntamäärät ovat kasvaneet ja tapausmäärien kasvunopeus on kiihtynyt selvästi. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä linjasi tiistaina 8.12, että Varsinais-Suomi on siirtynyt koronapandemian leviämisvaiheeseen.

– Jokaisen on syytä ottaa tilanne vakavasti ja kaikki koronavarotoimet käyttöön. Nyt tulee välttää kaikkia ylimääräisiä kontakteja, käyttää maskia, jäädä sairaana kotiin ja hakeutua koronatestiin, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa.

Koko maakunnan alueella merkittävä osa tartunnoista tulee lähipiiristä. Uusista koronatapauksista lähes kolmasosa liittyy perheiden tai lähipiirin tartuntoihin.

Voimassa olevat rajoitukset Turun kaupungin palveluissa

Turun kaupunki asetti laajoja rajoituksia ja suosituksia kaupungin palveluihin ja toimintaan keskiviikkona 2.12. Rajoitukset koskevat niin toisen asteen opiskelua kuin vapaa-aikatoimialan palveluita. Rajoitukset ovat voimassa 3.12.-23.12.2020.

Toisen asteen oppilaitokset ovat siirtyneet loppuvuodeksi etäopetukseen. Perusopetus toimii pääasiassa lähiopetuksessa. Yläkoulujen oppilaat käyttävät kasvomaskeja kaikilla oppitunneilla.

Kirjasto tarjoaa rajatut palvelut niin, että turvavälit voidaan säilyttää. Lähikirjastojen omatoimiaika on pois käytöstä ja lukupaikat on suljettu. Tapahtumat ja ryhmäkäynnit toteutetaan ainoastaan virtuaalisesti. Nuorisotilat ovat avoinna, mutta toimintaa on supistettu ja asiakasmääriä on rajoitettu. Museot on suljettu, orkesterin konsertit striimataan ja teatterin somenäyttämö tekee paluun esitystoiminnan ollessa keskeytettynä.

Sisäliikuntatiloissa toteutettava alle 20-vuotiaiden ottelu- ja kilpailutoiminta on keskeytetty. Alle 20-vuotiaiden vuorot ja ohjattu toiminta jatkuvat. Harjoittelu tulee toteuttaa turvavälein ja ilman lähikontaktia. Uimahallit, kuntosalit ja jäähallit on suljettu yleisöltä. Aikuisten sisä- ja ulkoliikuntavuorot on peruttu lukuun ottamatta huippu-urheilutoimintaa. Ulkoliikuntapaikat ovat avoinna omaehtoista liikkumista varten. Kasvomaskin käyttöä edellytetään yli 15-vuotiailta sisäliikuntatiloissa muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana. Parkin kentällä luistintenvaihto on mahdollista vain ulkopenkeillä.

Vanhus- ja vammaispalveluiden ryhmätoimintoja rajataan. Hyvinvointikeskuksissa jatkavat omaishoitoa tukevat ryhmät. Joulurauhan julistus ja Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus järjestetään ilman yleisöä. Lasten uusivuosi -tapahtumaa ei järjestetä. Suurin sallittu tapahtumien osallistujamäärä on sisätiloissa 10 henkilöä ja ulkotiloissa 20 henkilöä.

Koronantorjuntabussi testaa ja tiedottaa Halisissa sekä Pernossa

Tiistaina 8.12. Turussa starttasi Suomen ensimmäinen bussiin rakennettu koronanäytteenottoyksikkö. Bussissa otetaan koronavirusnäytteitä ja annetaan tietoa koronaviruksesta useilla kielillä. Tavoitteena on siirtää näytteenottokapasiteettia Turun alueille helposti saavutettaville paikoille.

Koronantorjuntabussi pysäköi arkisin klo 9–11 Halisiin Huudin edustalla (Gregorius IX:n tie 8) ja klo 12–14 bussi pysähtyy Pernossa Höveliä vastapäätä olevalla hiekkakentällä (Hyrköistentie 26). Bussin koronanäytteenottoon voi tulla ilman ajanvarausta ja laboratoriolähetettä. Näytteenotto bussissa on riippumaton muuttuvista sääolosuhteista, sillä näytteet otetaan sisätiloissa.

Koronantorjuntabussi syntyi Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteistyönä. Turun kaupunki huolehtii ohjauksesta sekä lähetekäytännöistä, Tykslabin henkilökunta puolestaan koronanäytteenotosta.

Omaoloon avautunut alle 15-vuotiaan lapsen puolesta asiointi

Omaolon koronavirustaudin oirearvioon on 7. joulukuuta avautunut huoltajalle mahdollisuus asioida palvelussa 1–14-vuotiaan lapsen puolesta. Turkulaisen lapsen huoltaja voi jatkossa täyttää lapsen puolesta oirearvion ja varata arkipäivisin Omaolon kautta ajan lapselleen koronavirusnäytteenottoon tai lähettää oirearvion terveydenhuollon ammattilaiselle. Viikonloppuisin oirearviot menevät terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi. Omaolo ilmoittaa palvelussaan, kenen puolesta asiakas on kullakin hetkellä asioimassa.

– Aiemmin vanhemmat ovat joutuneet varaamaan lapselleen erikseen ajan Turun koronaneuvontapuhelimesta. Tämä Omaolon uudistus on ehdottomasti hyvä asia, joka vastaa hyvin perheiden tarpeisiin, ylilääkäri Suvi Vainiomäki Turun avoterveydenhuollosta arvioi.

Korona-aiheinen sarjakuva lapsille ja nuorille

Turun kaupunki on julkaissut korona-aiheisen sarjakuvan lapsille ja nuorille. Hahmot on piirtänyt ja sarjakuvan taittanut työssäoppija Viphada Sjöberg Turun ammatti-instituutista. Sarjakuva on käännetty suomen ja ruotsin lisäksi seuraaville kielille: albania, arabia, bosnia, dari, englanti, kiina, kurdi, persia, puola, romania, somali, turkki, venäjä, viro ja vietnam. Sarjakuvasta on saatavilla lisäksi animoitu versio suomeksi ja arabiaksi.

2,3 miljoonaa maskia tulossa turkulaisiin yläkouluihin

Turkulaisiin yläkouluihin on toimitettu tiistaina runsaat miljoona maskia. Maskien kysyntä on yläkouluissa lähiviikkojen ajan suurta vahvan maskisuosituksen laajennuttua kaikkeen yläkouluopetukseen. Maskeja jaetaan aiempien ohjeiden mukaan 4 kpl/päivä. Toinen puoli tilatusta määrästä on vielä matkalla, joten kaiken kaikkiaan maskeja on Turun kouluihin tulossa 2,3 miljoonaa. Maskit riittävät siten pitkälle kevääseen. Sivistystoimiala maksaa maskit.

Muut peruskoulut, päiväkodit, lukiot ja Turun ammatti-instituutti voivat käydä hakemassa maskeja lähistön yläkoulujen jakelupisteistä oman henkilöstönsä ja oppilaidensa käyttöön.

Katso myös

Terveystalo digitalisoi Varhan ja Satasoten palveluita

Varsinais-Suomen ja Satakunnan hyvinvointialueet ovat valinneet Terveystalon kumppanikseen digitalisoimaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujaan Varsinais-Suomen sekä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x