Älä kaada kinkkurasvaa viemäriin – kierrätä kokkausrasvat

Joulun aikaan uunissa valmistuvat kinkut, kalkkunat, kalat ja muut jouluruoat. Lajittele ja kierrätä paistamisesta syntyvät rasvat asianmukaisesti. Rasvaa ei saa kaataa viemäriin tai wc-pönttöön.

Nestemäinen rasva tulee laittaa sekajätteeseen suljetussa pakkauksessa. Hyytynyt paistorasva kannattaa laittaa biojätteeseen. Myös pienet määrät nestemäistä rasvaa voi imeyttää biojätteeseen. Jähmettyvät rasvat aiheuttavat helposti tukoksia viemäriputkissa ja -verkostossa.

Paistorasva aiheuttaa myös kunnossapitotöitä viemäriverkostossa ja jäteveden pumppaamoissa. Viemäritukokset aiheuttavat kiinteistöjen lisäksi usein vahinkoa myös ympäristölle.

Viemäriin kaadettu rasva voi viemärin tukkimisen lisäksi houkutella rottia. Rotat pääsevät lisääntymään pääviemäreiden sivuputkissa, jos viemäreissä on saatavilla ravintoa.

Kierrätä kokkausrasvat energiaksi tai kompostimullaksi

Ylimääräisen rasvan voi hyödyntää bio- tai sekajätteenä. Kiinteän tai hyytyneen rasvan voi laittaa biojätteeseen, myös pienet määrät nestemäistä rasvaa voi imeyttää biojätteeseen.

Nestemäinen rasva kuuluu sekajätteeseen suljetussa pakkauksessa. Se kannattaa laittaa purkkiin ja sulkea tiiviisti, jotta jäteastia ei sotkeennu. Pakkaamiseen voi käyttää tyhjää pakkausta kuten öljypulloa tai leviterasiaa. Jos kannellista tai korkillista pakkausta ei löydy, voi rasvan pakata esimerkiksi kartonkitölkkiin, kunhan sen teippaa tiiviisti kiinni. Sekajätteenä rasva poltetaan sähköenergiaksi ja kaukolämmöksi, biojätteenä siitä syntyy biokaasua ja kompostimultaa.

Katso myös

Pahoinpitelyistä epäillyt yhä nuorempia

Pahoinpitelyistä epäillyn yleisin ikä on laskenut edellisen kolmen vuoden aikana selvästi aiemmasta. Vuosina 2021–2023 epäillyn …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x