Sähköautot ovat luotettavia?

Sähköautoilun väsymätön puolestapuhuja, Fully Charged -verkko-ohjelman juontaja Robert Llewellyn ei yllättynyt akkujen luotettavuudesta.

– Asia ei tule yllätyksenä. Sähköautoteknologia herätti alkuvaiheessa runsaasti epäilyksiä, mutta nyt sähköautot yleistyvät jatkuvasti. Siksi en voi ymmärtää, miten tietyt sitkeät myytit pysyvät elossa, kertoo Robert.

Nissanin keräämien tietojen mukaan 99,99 % LEAF-sähköautojen akuista on toiminut Euroopassa täysin moitteettomasti. Nissan on myynyt Euroopassa viiden vuoden aikana yli 35 000 LEAFia.

– Faktat puhuvat puolestaan. Innokkaimmankin sähköautoilun kritisoijan on myönnettävä, että LEAFin akkujen vika-aste on mitättömän pieni. Akut ovat kuitenkin vain osa LEAFin menestystarinaa. Yli 165 000 auton maailmanlaajuinen myynti osoittaa, että LEAFin huipputeknologia vetoaa todella laajaan asiakasjoukkoon”, toteaa Nissan Europen sähköautoista vastaava johtaja Jean-Pierre Diernaz.

Voimanlähde on alan keskiarvotilastojen mukaan huomattavasti bensiini- tai dieselmoottoria luotettavampi. Akuista 99,99 % on toiminut moitteettomasti viiden käyttövuoden aikana. Auton voimalinjassa on vain kolme pääkomponenttia – integroitu laturi, vaihtosuuntaaja ja moottori – joten myös sen huoltokustannukset ovat noin 40 prosenttia pienemmät kuin bensiini- tai dieselautossa.

LEAF on maailman suosituin sähköauto. Se lanseerattiin vuonna 2010 yhtenä ensimmäisistä massamarkkinoille suunnatuista täyssähköautoista. Se on tällä hetkellä kaikkien aikojen myydyin sähköauto. Maailmanlaajuisesti on myyty jo 165 000 LEAFia, joista 35 000 Euroopassa. LEAF-sähköautoille on kertynyt yhteensä yli miljardi ajokilometriä.

Julkistetut luvut osoittavat vääriksi ne pessimistiset arviot, joita esitettiin lanseerausvuonna 2010. Epäilijät ounastelivat tuolloin, että akut olisi vaihdettava kolmen vuoden kuluessa tai että intensiivisessä käytössä akkukapasiteetti laskisi merkittävästi jo ensimmäisen käyttövuoden aikana. Tosiasiassa akkuyksiköiden vika-aste on ollut viiden vuoden aikana vain 0,01 prosenttia, sillä vikatapauksia on ollut vain kolme. On sanomattakin selvää, että kyseessä on vain pieni murto-osa perinteisten polttomoottorien vikamääristä. Konkreettisena esimerkkinä akkuteknologiansa luotettavuudesta Nissan on jäljittänyt kolme vuotta sitten Top Gear -ohjelmassa koeajetun LEAFin, joka on toiminut ongelmitta tähän päivään saakka: http://youtu.be/6V1bJJwJhEg

Riippumattoman isobritannialaisen Warranty Direct -yhtiön analysoimien tietojen mukaan 0,255 prosentissa autoista on esiintynyt sisäisen polttomoottorin toimimattomuuteen johtanut ongelma. Tavanomaisten ongelmien kirjo ulottuu jäähdytysjärjestelmien vuodoista kannentiivisteen vaurioihin ja liialliseen polttoaineen syöttöön. Warranty Directin analysoimat tiedot kattoivat 50 000 3–6 vuoden ikäistä autoa viiden vuoden jaksolta.

Kokonaismäärät perustuvat Nissanin Global Data Center (GDC) -datakeskuksen tietoihin 30.9.2014 (UTC). Keskimääräisiä ajokilometrejä koskevat tiedot on kerätty ainoastaan CarWings-järjestelmään rekisteröidyistä Nissan LEAF -autoista, jotka kattavat noin 54 % LEAFin maailmanlaajuisesta kokonaismyynnistä. Tiedot on kerätty ajanjaksolla 1.4.–30.9.2014.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x