Lääkkeiden hintakilpailua aktivoitava

Kelan, Fimean, Helsingin yliopiston ja THL:n selvityksen mukaan lääkkeiden hintakilpailua viitehintajärjestelmässä on mahdollista tehostaa hintajaksojen pituuteen sekä markkinoiden keskittyneisyyteen vaikuttamalla. Myös apteekkien kannusteita halvimpien valmisteiden jakeluun tulee kehittää.

Rinnakkaislääkkeiden markkinat ovat Suomessa varsin keskittyneet ja viitehintaryhmien edullisimpien valmisteiden markkinaosuudet ovat pieniä. Hintakilpailua heikentävät viitehintajärjestelmässä viitehintakautta lyhyemmät kahden viikon mittaiset hintajaksot sekä apteekin kannustin myydä ja pitää varastossa pääasiassa viitehintaisia valmisteita. Apteekkien kannustimia edullisten valmisteiden myymiseen olisi tarpeen tarkistaa.

Edullisimpien biologisten lääkkeiden käyttöä edistettävä

Biologisilla lääkkeillä tarkoitetaan valmisteita, jotka sisältävät elävien solujen tuottamaa materiaalia, useimmiten valkuaisaineita. Biologisia alkuperäislääkkeitä edullisempien biosimilaarien määrääminen uusille potilaille on yleistynyt, mutta biologisten lääkkeiden välinen hintakilpailu ei vielä toteudu. Siksi lääkkeen määrääjien ohjaaminen halvimman valmisteen määräämiseen on tärkeää. Hintakilpailua voitaisiin aktivoida myös biologisten valmisteiden lääkevaihdolla ja viitehinnoittelulla.

Keskeinen keino saavuttaa säästöjä biologisten ja muiden kalliiden lääkkeiden kustannuksissa voisi olla avohoidon lääkkeiden tarjouskilpailua hyödyntävät hankinnat. Menettelyllä on jo saavutettu lupaavia tuloksia sairaaloissa Suomessa ja avohoidossa muissa maissa.

Yli kolmannes hankkisi itsehoitolääkkeensä kaupasta

Kyselyn mukaan suurin osa suomalaisista on tyytyväisiä apteekkien nykyiseen lääke- ja hintaneuvontaan, lääkevaihdon toteuttamiseen, apteekkipalveluiden ja lääkkeiden saatavuuteen. Vastanneista suurin osa hankkisi itsehoitolääkkeet apteekeista. Vähän yli kolmannes hankkisi itsehoitolääkkeensä mieluummin päivittäistavarakaupasta. Yksityisyyden suoja koetaan puutteelliseksi apteekissa asioidessa. Terveydenhoidon palveluita käytettäisiin laajemmin apteekeissa, mikäli niitä olisi tarjolla. Tällaisia palveluita olisivat esimerkiksi pitkäaikaisen lääkehoidon jatkuvuuden ja lääkemääräysten uudistamisen palvelut, pienten vaivojen hoito sekä apteekin terveyspisteen palvelut.

Apteekkien palveluiden laatu määriteltävä

Apteekkien lääkeneuvontaa, lääkevaihtoa, koneellista annosjakelua ja lääkehoidon arviointipalveluja on tutkittu paljon, mutta niiden vaikuttavuudesta ja kustannusvaikuttavuudesta on niukasti tietoa. Apteekkien lakisääteisten tehtävien ja ammatillisten palvelujen sisältö ja laatu tulee määritellä näiden laadun arvioinnin mahdollistamiseksi.

Katso myös

Opioidien käyttäjämäärät kasvavat jatkuvasti

Monet korkean riskin opioidikäyttäjät eivät hakeudu hoitoon, vaikka yleisin syy opioidien käyttöön on pyrkimys lääkitä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x