Lukot, sarjoitus ja turvasuojaus vaativat luvan

Turvasuojaustehtävät muuttuivat luvanvaraisiksi, kun laki yksityisistä turvallisuuspalveluista uudistui viime vuoden alussa. Lakiuudistuksen siirtymäkausi päättyy kuluvan vuoden lopussa. 2019 lähtien palvelut on hankittava luvan saaneilta yrityksiltä.

”Muutos koskee ansiotarkoituksessa tapahtuvaa ja toimeksiantoon perustuvaa turvasuojaustoimintaa, kuten esimerkiksi lukkojen asentamista ja sarjoittamista tai lukitusjärjestelmien ja murtohälytysjärjestelmien asentamista tai korjaamista”, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kaisu Terkki.

Alalla toimivien yritysten tulee hakea turvallisuusalan elinkeinolupaa. Turvasuojaukseen liittyviä töitä tilatessaan taloyhtiön kannattaa varmistaa poliisin ylläpitämästä rekisteristä, että palveluntarjoajalla on lain edellyttämä lupa. Rekisteri löytyy poliisin verkkosivuilta.

Luvanvaraisuus koskee alalla jo olevia ja sinne tulevia yrityksiä. Yritys ei voi jatkaa lupaa edellyttävää toimintaa ennen kuin hakemus on hyväksytty.

Taustalla asumisturvallisuuden parantaminen

Taloyhtiöillä on edelleen mahdollisuus tehdä turvasuojaustehtävät myös omin voimin tai teettää niitä esimerkiksi isännöitsijätoimistolla.

“Yhtiö voi edelleen tilata esimerkiksi huoltoyhtiöltä erilaisia lukitukseen liittyviä toimenpiteitä, kuten lukkojen korjausta ja asennusta sekä avainten ohjelmointia, mutta huoltoyhtiön tulee omalta osaltaan hoitaa lain edellyttämät lupa-asiat kuntoon ennen siirtymäkauden päättymistä”, Terkki toteaa.

Uudistuksen taustalla on asumisturvallisuuden parantaminen. Luvanvaraisuuden avulla voidaan valvoa turvallisuusalan tehtäviä, joissa hankittua tietoa ja taitoa voisi käyttää rikollisessa mielessä hyödykseen.

Katso myös

Putkien jäätymiset ovat yleisiä vahinkoja

Putkirikko on ikävä ja etenkin vanhoissa pientaloissa yllättävän yleinen vahinko. Ongelmat voivat alkaa jo kymmenenkin …