Huoneistokohtainen vesilaskutus pakolliseksi

Uusiin rakennuksiin asennetaan jatkossa etäluettavat huoneistokohtaiset veden kulutusmittarit sekä lämpimälle että kylmälle vedelle, ja vesilaskutus tulee perustumaan todelliseen kulutukseen.

Vaatimukset koskevat lainsäädännön voimaantulon (23.11.2020) jälkeen uusia rakennuksia, joille haetaan rakennuslupaa. Vanhat taloyhtiöt siirtyvät kulutusperusteiseen laskutukseen, mikäli niihin tehdään putkisaneeraus. Saneerauksen yhteydessä on asennettava huoneistokohtaiset etäluettavat vesimittarit.

Vahvistettavalla lainsäädännöllä pannaan täytäntöön EU:n energiatehokkuusdirektiivin edellyttämät muutokset energiatehokkuuslakiin, asunto-osakeyhtiölakiin, asuinhuoneiston vuokrauksesta annettuun lakiin, vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annettuun lakiin, aravarajoituslakiin sekä asumisoikeusasunnoista annettuun lakiin.

Uudistuksen tarkoitus on edistää energiansäästöä ohjaamalla kotitalouksien veden ja lämmitysenergian kulutusta energiatehokkaampaan suuntaan. Samalla laskutuksessa siirrytään toteutuneeseen kulutukseen perustuvaan laskutukseen ja varmistetaan energiakulutusta koskevan tiedon saanti.

Useissa taloyhtiöissä vesimaksuvastikkeen perusteena on huoneiston asukkaiden lukumäärä tai veden yksikkökustannus pinta-alaa kohti. Vuokranantajan vuokralaiselta vedestä perimä korvaus perustuu usein kiinteään vesimaksuun.

Huoneistokohtaisten vedenkulutusmittareiden asentaminen uusiin rakennuksiin säädettiin pakolliseksi jo vuonna 2011 ja putkistosaneerausten yhteydessä vuonna 2013. Vesimittareiden käyttämisestä kulutusmittaukseen ja kulutuksen mukaiseen laskutukseen sen sijaan ei ole aikaisemmin säädetty.

Katso myös

Putkien jäätymiset ovat yleisiä vahinkoja

Putkirikko on ikävä ja etenkin vanhoissa pientaloissa yllättävän yleinen vahinko. Ongelmat voivat alkaa jo kymmenenkin …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x