Ilmalämpöpumpun asentaminen kerrostaloon helpottui

Korkeimman oikeuden tuore ratkaisu vahvistaa osakkaan oikeutta asentaa ilmalämpöpumppu huoneistoparvekkeelle. Korkein oikeus katsoi yksimielisesti tuoreessa ennakkopäätöksessään, että ilmalämpöpumpun asentamista osakehuoneiston parvekkeelle oli arvioitava osakehuoneistossa tehtävänä muutostyönä.

Korkeimman oikeuden tuomio muuttaa alalla aiemmin vallinnutta oikeudellista näkemystä, jonka mukaan rakennuksen ulkoseinä olisi asunto-osakeyhtiön hallinnassa olevaa tilaa. Tähän tulkintaan vedoten asunto-osakeyhtiöt ovat aiemmin voineet kieltää kokonaan ilmalämpöpumppujen asentamisen rakennukseen. Jatkossa yhtiöt eivät voi perusteetta kieltää osakasta asentamasta ilmalämpöpumppua parvekkeelleen.

– Pidän korkeimman oikeuden ratkaisua hyvin perusteltuna. On ollut ongelmallista, että asunto-osakeyhtiöt ovat voineet mielivaltaisesti kieltää osakkailta heille merkityksellisiä muutostöitä. Jatkossa kieltämisen sijaan yhtiön on keskityttävä tarpeellisten ehtojen määrittämiseen, mutta muutostyön kieltäminen kokonaan on selvästi vaikeampaa, toteaa Suomen Vuokranantajat ry:n päälakimies Tarik Ahsanullah.

Yhtiö voi asettaa muutostyölle ehtoja

Korkeimman oikeuden ratkaisusta huolimatta on syytä huomioida, ettei osakkaan oikeus asentaa ilmalämpöpumppu parvekkeelleen ole missään määrin automaattinen.

– Yhtiöllä on edelleen oikeus asettaa muutostyölle ehtoja, jotka ovat tarpeen rakennuksen vahingoittumisen tai muun haitan välttämiseksi tai korvaamiseksi. Osakkaan tulee aina ilmoittaa ilmalämpöpumpun asentamisesta yhtiölle, joka voi asettaa ehtoja työlle. Yhtiön mahdollisuus asettaa muutostyölle perusteltuja ehtoja turvaa yhtiön edun hyvin jatkossakin, Ahsanullah jatkaa.

Yhtiö voi edelleen kieltää muutostyön kokonaan, jos työn suorittaminen on kohtuutonta, kun otetaan huomioon aiheutuvan haitan määrä ja osakkaalle koituva hyöty.

Vuokralaisella ei oikeutta muutostöihin

Vuokralla asuvien on syytä muistaa, ettei korkeimman oikeuden ratkaisu vaikuta lainkaan vuokralaisen oikeuteen tehdä muutostöitä. Lain nojalla vuokralaisella ei ole oikeutta suorittaa vuokraamassaan huoneistossa mitään muutostöitä ilman vuokranantajan lupaa. Ratkaisulla saattaa kuitenkin olla vaikutusta myös vuokralla asuviin kotitalouksiin.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Pirjo
Pirjo
2 years ago

Ei auta. Aina joku ankyrä laittaa vastaan.

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x