Elintarviketuotteiden valvonnassa löytynyt liiallisia määriä torjunta-aineita

Tulli on löytänyt valvonnassaan liiallisia määriä torjunta-aineita alkuvuoden aikana jo 17 elintarvikkeen tuontierästä, esimerkiksi appelsiineista, riisistä, mausteista ja teestä. Tullin elintarvikevalvonnassa käsitellään vuosittain noin 3000 näytettä.

Torjunta-ainejäämien havainnot Tullin valvomissa elintarvikkeiden tuontierissä ovat olleet kasvussa jo viime vuodesta lähtien. Vuonna 2020 torjunta-ainejäämien takia määräysten vastaisiksi todettiin noin 50 prosenttia enemmän tuote-eriä kuin vuonna 2019. Kehitys näyttää jatkuvan samansuuntaisena myös tänä vuonna, sillä tammi-maaliskuun aikana valvotuista tuontieristä jo 17:ssä on havaittu liiallisia jäämiä torjunta-aineista.

Torjunta-ainejäämiä on löydetty esimerkiksi riisistä, mausteista ja teestä. Egyptiläisistä appelsiineista määräystenvastaisiksi on todettu Tullin valvonnassa useampi erä.

– Appelsiinien sesonki ajoittuu alkuvuoteen, ja valvomme niitä tehostetusti etenkin satokauden alussa. Valvotuissa appelsiineissa torjunta-ainejäämiä löytyi kilomääriltään suurissa erissä. Tammi-maaliskuussa torjunta-ainejäämien enimmäismäärät ylittyivät viidessä tuote-erässä eli yhteensä yli 111 000 kilossa appelsiineja, kertoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Liiallisia pitoisuuksia oli myös kahdessa pakistanilaisessa ja yhdessä intialaisessa riisierässä. Ongelmia kyseisistä maista tuodussa riisissä havaittiin myös viime vuonna, jolloin määräystenvastaisiksi todettiin kuusi isoa riisierää. Iranista on tuotu alkuvuonna kolme erää mausteita, joista on löydetty liikaa torjunta-ainejäämiä. Ongelmia on havaittu iranilaisessa kuivatussa mintussa, kuminassa ja tillissä.

Lisäksi Tullin valvonnassa torjunta-aineiden takia määräystenvastaisiksi on todettu yksittäisiä eriä kenialaista ruohosipulia, thaimaalaisia passionhedelmiä sekä kiinalaista kuivattua chilipaprikaa. Määräystenvastaisiksi todettiin myös kolme erää teetä ja yrttiteetä, kaksi Sri Lankasta ja yksi Kiinasta.

Eniten ongelmia Tullin valvomissa elintarvike-erissä on viime aikoina aiheuttanut torjunta-aine klorpyrifossi. Se on organofosfaatti, jota käytetään hyönteismyrkkynä.

– Kyseisen torjunta-aineen käyttökielto astui voimaan EU:ssa viime vuoden lopulla. Klorpyrifossia ei saa esiintyä myöskään EU-alueelle tuotavissa tuotteissa. Torjunta-aineen käyttö on silti jatkunut etenkin EU:n ulkopuolisissa maissa. Klorpyrifossi oli alkuvuoden aikana syynä seitsemän tuote-erän markkinoille pääsyn kieltoon. Ainetta löytyi etenkin appelsiineista, joiden osalta viidestä määräystenvastaisesta tuote-erästä klorpyrifossia löytyi neljästä, toteaa elintarvikkeiden kemiallisten tutkimusten jaostopäällikkö Suvi Ojanperä.

Valvonnalla suojellaan kuluttajia

Tullissa valvotaan elintarviketuotteiden sekä elintarvikekontaktimateriaalien turvallisuutta ja määräystenmukaisuutta. Valvontaa kohdistetaan riskiarvioinnin perusteella valittuihin tuote-eriin, sillä kaikkia Suomeen tuotavia tuotteita ei ole mahdollista testata.

– Valvonnassa havaittujen torjunta-ainejäämien lisääntyminen voi johtua eri syistä. Määrä kertoo kuitenkin todennäköisesti ainakin siitä, että olemme onnistuneet riskiarvioinnissa kohdistamaan valvontaa juuri oikeisiin tuote-eriin. Tämä on tärkeää, jotta kauppoihin ja kuluttajille asti päätyy turvallisia elintarvikkeita, Neffling summaa.

Torjunta-aineita käytetään suojelemaan kasveja muun muassa tuholaisilta, kasvitaudeilta ja rikkakasveilta. Kaikki alkuvuonna määräystenvastaisiksi havaitut tuote-erät olivat peräisin EU:n ulkopuolelta. Määräystenvastaisiksi todettujen erien pääsy markkinoille kiellettiin.

Katso myös

Joka kolmas hyvinvointialueen työntekijöistä eläköitymässä

Kevan eläköitymisennusteeseen on koottu tiedot hyvinvointialueiden ammateista eläkkeelle siirtyvistä. Raportissa tarkastellaan entiseen tapaan myös kunta-alan, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x