Tarkista pihalla käytettävät sähkölaitteet

Kesällä sähköturvallisuusriskit lisääntyvät, kun sähkölaitteita käytetään pihalla ja veden äärellä. Myös sähkötapaturmia sattuu eniten kesäaikaan. Ulkona pitää käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja sähkölaitteita, jotka ovat asianmukaisesti koteloituja ja suojattuja.

Ulkona käytettäviin sähkölaitteisiin pitää ottaa virta aina maadoitetusta ulkopistorasiasta. Ulkopistorasiassa on hyvä olla vikavirtasuojakytkin, joka täydentää sulakkeen antamaa suojausta. Myös laitteet kannattaa suojata kosteudelta eikä jättää niitä ulos sateeseen. Jatkojohtojen pitää olla suojamaadoitettuja ja ulkokäyttöön tarkoitettuja.

Pihalla ja puutarhatöissä käytettävien sähkölaitteiden toimintakunto ja pistorasian, liitäntäjohdon sekä jatkojohtojen kunto kannattaa tarkistaa ennen käyttöä. Vikaantuneet ja kuluneet johdot aiheuttavat sähkötapaturmia, joten vialliset laitteet on korjautettava tai vaihdettava uuteen.

Myös kylmyys ja kosteus voivat vaurioittaa sähkölaitteita. Pakkasessa kovettunut muovieristeinen johto saattaa murtua tai halkeilla taivutettaessa ja aiheuttaa laitteen käyttäjälle jopa hengenvaaran.

Akkukäyttöiset työkalut ovat turvallisempia

Kiinnitä sähköturvallisuuteen erityistä huomiota, kun työskentelet veden äärellä, esimerkiksi venettä tai laituria korjatessasi. Verkkovirtaan kiinnitettyjä sähkölaitteita ei saa koskaan käyttää vedessä seisten. Vesi ja sähkö voivat olla tappava yhdistelmä. Akkukäyttöiset työkalut ovat ulkona turvallisempia kuin sähkökäyttöiset.

Pihapiirissä kannattaa myös varoa ilmajohtoja. Pitkien esineiden, kuten onkivapojen ja tikkaiden käsittelyssä on noudatettava turvaetäisyyksiä, jotka vaihtelevat johdon jännitteestä riippuen kahdesta viiteen metriin. Kuolemaan johtaneita sähkötapaturmia on sattunut, kun onkivapa on osunut ilmajohtoon tai tikkailla seissyt henkilö on horjahtanut ja tarttunut lähellä riippuvaan johtoon.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x