Kuvanveistäjä Rodin – näyttely Ateneumissa

Maailman kenties tunnetuimman kuvanveistäjän Auguste Rodinin (1840–1917) veistoksia esittävä näyttely avautuu Ateneumissa perjantaina 5. helmikuuta 2016. Pariisissa vaikuttanut Rodin toi kuvanveistoon ilmeikkyyttä ja draamaa pintaa rikkovalla ja ruumiillisuutta korostavalla käsittelytavallaan. Näyttely esittelee myös Rodinin suomalaisten oppilaiden Sigrid af Forsellesin ja Hilda Flodinin tuotantoa. Maassamme ei ole nähty yhtä laajaa Rodin-näyttelyä aikaisemmin. Edellisen kerran Rodinin veistoksia nähtiin Suomessa yli viisikymmentä vuotta sitten vuonna 1965. Näyttely on esillä 8. toukokuuta 2016 asti.

Poikkeuksellinen taiteilija muutti pysyvästi koko kuvanveiston

Rosoisia veistoksia pidettiin aikanaan liian uskaliaina ja keskeneräisinä
Auguste Rodin oli poikkeuksellinen taiteilija, joka muutti pysyvästi koko kuvanveiston. Useat hänen veistoksistaan ovat kuvanveiston klassikoita: esimerkiksi Suudelmasta ja Ajattelijasta on lukemattomia toisintoja. Vielä 1800-luvun viimeisinäkin vuosina teokset saivat vaihtelevia arvioita. Niitä pidettiin joko liian uskaliaina ja realistisina tai ne käsitettiin keskeneräisiksi ja sisällöllisesti puutteellisiksi.

Auguste Rodin: Suudelma (1882-1898) Musee Rodin. Kuva: Christian Baraja.
Auguste Rodin: Suudelma (1882-1898) Musee Rodin.
Kuva: Christian Baraja.

Rodinia voidaan pitää yhtenä viimeisistä klassisista kuvanveistäjistä samalla kun hänen elävä ja spontaani muotokielensä oli täysin edistyksellistä ja uutta. Se, mitä pidettiin keskeneräisenä, oli Rodinille täysin viimeisteltyä ja valmista. Ihmisvartalo oli Rodinin teoksissa keskeinen tekijä: hän osasi vangita yhteen hahmoon sekä realistisen vartalon että voimakkaan tunteen ilmaisun.

Näyttely kattaa Rodinin veistokset varhaisteoksista myöhäistuotantoon. Se pyrkii valottamaan Rodinin tuotantoa ja kokeellista lähestymistapaa kuvanveistoon sekä hänen työteliästä uraansa ja kiehtovaa elämäänsä.

Rodinin suomalaiset oppilaat Sigrid af Forselles ja Hilda Flodin osana näyttelyä Sigrid af Forselles (1860–1935) ja Hilda Flodin (1877–1958) olivat Rodinin oppilaita ja ateljeeapulaisia Pariisissa. Näyttely tarkastelee Rodinin suhdetta hänen suomalaisiin oppilaisiinsa sekä paljastaa uutta tietoa Rodinin yhteyksistä Suomeen. Af Forselles avusti Rodinia Calais’n porvareiden toteuttamisessa ja hänen omaksi suurteoksekseen jäi viisiosainen reliefisarja Ihmissielun kehitys. Flodin toimi Rodinin assistenttina vuosina 1903–1906. Palattuaan Suomeen vuonna 1096 Flodin keskittyi lähinnä piirtämiseen, koska kuvanveistäjän ammattia pidettiin vielä tuolloin naiselle sopimattomana.

Näyttely levittäytyy neljään saliin Ateneumin ensimmäisessä ja kolmannessa kerroksessa. Esillä on yhteensä 70 veistosta, joista 51 on Rodinin teoksia.

Katso myös

Kellot siirretään kesäaikaan sunnuntaina 31. maaliskuuta

Talvi- eli normaaliaika päättyy ja kesäaikaan siirrytään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään tunti …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x