Näin säästät autoa ja turvaat ajon pakkasella

Kovien pakkasten keskellä auton valmisteluun ja käyttöön kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Erityisesti auton akku on kovilla käyttövoimasta riippumatta. Pakkanen laittaa autot akkuineen koville ja saattaa tuoda hidasteita ajoon.

Kylmäkäynnistykseen verrattuna esilämmitetty moottori tuo mukanaan monia etuja. Esilämmitys säästää moottoria, sekä vähentää polttoaineen kulutusta ja päästöjä. Lisäksi lämmityksellä on mukavuus- ja turvallisuusetuja. Jos käytössä on sisätilanlämmitin, niin sen avulla voi helpottaa ikkunoiden skrapaamista ja vähentää huurtumista. 20–30 asteen pakkasilla esilämmitys on jo aidosti tärkeä tekijä onnistuneen lähdön turvaamisessa.

Huomioi polttoainelämmittimen vaikutus akkuun

Mikäli autossa on polttoainekäyttöinen lämmitin, sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Polttoainelämmittimen suurin etu on lohkolämmittimen kaltaisia ratkaisuja nopeampi lämmitysaika. Vastapainoksi lämmitin kuitenkin kuluttaa akkuvirtaa, joten sen käytön jälkeen tulisi ajaa pidempi yhtenäinen matka. Muussa tapauksessa akku ei välttämättä ehdi latautua uudelleen ja auto voi jossain vaiheessa jättää käynnistymättä.

Aja pidempi matka noin kerran viikossa

Vain pidemmillä matkoilla auton akku ehtii latautua varmasti täyteen asti. Tämä nyrkkisääntö pätee läpi talvikauden, mutta erityisesti pakkasjaksolla. Noin tunnin ajo riittää lataamaan akun.

Pidä pysäköity sähköauto kovilla pakkasilla aina latauksessa

Jotkin sähköautot lämmittävät akkua erittäin kovalla pakkasella, riippumatta siitä, onko auto latauksessa vai ei. Tällöin liikkeelle lähtiessä voi tulla ikävänä yllätyksenä, että kantama onkin lyhentynyt pysäköinnin aikana. Sähköautoa olisi tästä syystä hyvä pitää kovilla pakkasilla latauksessa aina, kun se on pysäköitynä.

Esilämmitä sähköautosi latauksen aikana

Täyssähköauto kannattaa mahdollisuuksien mukaan esilämmittää seuraavaan ajoon samalla, kun se on latauksessa. Lämmitys ajon aikana lyhentää yhdellä latauksella ajettavissa olevaa matkaa, mikä on huomattavaa varsinkin talvisin, jolloin sähköautojen kantamat ovat muutenkin tavallista lyhyempiä.

Katso myös

Sähköautojen julkisessa latausinfrassa näkyy kehitystä

Sähkökäyttöisiä henkilö- ja pakettiautoja palveleva latausinfrastruktuuri laajenee jatkuvasti. Raskaille ajoneuvoille soveltuvan latausinfrastruktuurin ja myös vetytankkausasemien …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x