Pitäisikö lyhyet kotimaan lennot lopettaa kokonaan

Keskustelussa lentoliikenteen ilmastovaikutuksista jäävät lyhyet lennot usein vähemmälle huomiolle. Kotimaan lennot ovat kuitenkin usein paitsi ilmastollisesti, myös ajankäytöllisesti kyseenalaisia vaihtoehtoja. Lisäksi ne ovat kaukolentoja helpommin korvattavissa.

Lentokoneiden rooli yhtenä suurimmista kasvihuonepäästöjen tuottajista tiedetään. Esimerkiksi yksi Thaimaan matka tuottaa yhtä suuret päästöt kuin vuoden kestävä yksityisautoilu.

Suomen sisäiset lennot nousevat harvemmin esiin, kun keskustellaan lentoliikenteen ympäristövaikutuksista. Mielikuva lentokoneesta saastuttajana liittyykin vahvasti juuri pitkiin lentoihin kaukomaille. Kun pohditaan konkreettisia keinoja vähentää lentoliikennettä ja päästöjä, ovat maan sisäiset lyhyet lennot kuitenkin selvästi kaukolentoja helpommin korvattavissa ympäristöystävällisemmillä vaihtoehdoilla.

Uusi tutkimus ehdottaakin lyhyistä kotimaan lennoista luopumista kokonaan. Ilmastollisesti esimerkiksi junalla meneminen on huomattavasti paljon parempi vaihtoehto. Kiireiselle matkaajalle lentokone saattaa vaikuttaa selvästi nopeammalta, mutta näin ei välttämättä ole.

– Otetaan esimerkkinä lento Kokkolan ja Helsingin välillä, joka kestää reilun tunnin. Kun tähän tuntiin lisätään matka lentokentälle, turvatarkastus, koneeseen nousu ja liikkuminen lentokentältä keskustaan Helsingin päässä, nousee matka-aika yli kolmeen ja puoleen tuntiin. Siis samaan kuin junamatka kaupunkien välillä, kertoo Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijatohtori Stefan Baumeister.

Vuonna 2017 sisäisen lennon valitsi Suomessa yli 2,7 miljoonaa matkustajaa. Korvaamalla lyhyet kotimaan lennot muilla vaihtoehdoilla, putoaisivat liikenteen hiilidioksidipäästöt merkittävästi.

– Kasvihuonepäästöt lyhyillä, alle 400 kilometrin lennoilla ovat liki kahdeksantoistakertaiset junamatkaan verrattuna. Yksityisautoilukin on tällaisilla välimatkoilla selvästi ympäristöystävällisempää, bussista puhumattakaan. Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tarvitaan konkreettisia, toteutettavissa olevia tekoja ja juuri sellaista tutkimus esittää, toteaa Baumeister.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x