Paras joululahja lemmikille on kiireetön aika ja tuttu ruoka

Eläimet eivät joulua ja lahjahuumaa ymmärrä, mutta niille voi antaa lahjaksi jotain todellista, kuten vaikka pitkiä kävelyjä, leikkejä ja aikaa. Eläin ei kaipaa kilpavarustelua. Lemmikit ovat monille tärkeitä perheenjäseniä, joiden huomioiminen on omistajilleen tärkeää.

Koirat ja kissat osallistuvat mielellään kaikkeen toimintaan, kuten lahjojen paketointiin ja avaamiseen. Teräväreunaisten lahjanarujen ja -papereiden sekä teipinpätkien suhteen kannattaa olla tarkkaavainen, sillä ne päätyvät helposti lemmikin suuhun. Narut voivat rikkoa suolenseinämän tai aiheuttaa suolitukoksen. Erityisesti kissat saattavat mielellään leikkiä ja pureskella joulukorttien ja -pakettien koristeluun tarkoitettuja tarvikkeita, kuten kimalteita, vanua, lankaa ja lahjanaruja.

Ruoka on monille tärkeä osa joulunviettoa ja jouluruokaa halutaan tarjota myös lemmikille. Useimmat eläimet kuitenkin pitävät rutiineista, varsinkin koirat. Lemmikkien pitäisi juhlapyhinäkin saada tuttua ruokaa totuttuina aikoina. Useat jouluruoat ovat eläimille haitallisia, esimerkiksi mausteiset ja suolaiset ruuat eivät niille sovi. Sipuli ja valkosipuli voivat aiheuttaa oksentelua ja ripulia. Vatsavaivoja voivat aiheuttaa myös, taikina, pähkinät, rusinat ja piparit.

Erilaiset taikinat eivät ole hyväksi, sillä niiden sisältämä hiiva voi alkaa käydä vatsassa ja tuottaa humalaa muistuttavan sekavan olotilan. Koiran vatsa ei myöskään pysty pilkkomaan pähkinöitä.

Joulukinkku olisi monen koiran mieleen, mutta kinkku sisältää paljon rasvaa ja suolaa, jotka eivät ole hyväksi. Myöskään luut eivät ole turvallisia, koska niistä irtoaa helposti teräviä paloja. Sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita.

Suklaa on koiralle jopa hengenvaarallista herkkua. Mitä tummempaa, sitä haitallisempaa. Suklaa sisältää koiralle myrkyllistä teobromiinia. Noin 10 kiloinen koira voi saada myrkytyksen oireita noin 100–200 grammasta maitosuklaata tai 25-50 g tummaa suklaata. Suklaamyrkytyksen oireita ovat oksentelu, vatsavaivat, kuolaaminen, erityisen kova jano ja pissahätä.

Vaaranpaikkoja ovat myös joulukukat, kuusenkoristeet ja kynttilät, varsinkin kun kyseessä ovat pennut tai kissat. Myrkyllisimpiä kukkia ovat joulutähti, jouluruusu ja atsalea, ja haitallisia myös hyasintti, amaryllis, misteli ja tulppaani. Myös orjanlaakerin ja mistelin marjat sekä marjakuusen kaarna ovat myrkyllisiä kissoille. Niiden tuomista kissatalouteen kannattaisi välttää kokonaan.

Jos lemmikki syö jotain sopimatonta, tarkkaile sen vointia ja ota tarvittaessa yhteyttä eläinlääkäriin. Myrkytyksen oireet näkyvät yleensä ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa. Tavallisia myrkytyksen oireita ovat: heikentynyt yleisvointi, oksentelu, tärinä, pidätysongelmat, vatsakivut sekä lisääntynyt syljentuotanto ja janontunne.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x