Talojen purkaminen sähköt päällä on hengenvaarallista

Tukesille on tullut verkkoyhtiöiltä useita ilmoituksia vaaratilanteista, joita on esiintynyt vanhoja taloja purettaessa. Purkutyöt on tehty kaivinkoneella ja työhön on ryhdytty ennen kuin verkkoyhtiö on huolehtinut sähköliittymän purkamisesta.

Vanhan rakennuksen purkaminen ilman sähköliittymän purkua voi aiheuttaa sähköiskun vaaran. Purkua tekevien yritysten olisi varmistettava työn tilaajalta, että työn voi tehdä turvallisesti.

Sähköturvallisuuslain mukaan sähkölaitteiston, myös purettavan, turvallisuudesta vastaa sähkölaitteiston haltija. Purettavan kiinteistön omistajan tehtävänä on huolehtia siitä, että purkutyö on toteutettavissa turvallisesti. Jos purkutyö tehdään tietoisesti siten, että sähköliittymä on vielä jännitteinen, syyllistytään sähköturvallisuuslain rikkomukseen.

– Usein taustalla on ollut kiire saada talo purettua, eikä verkkoyhtiön edustajaa ole maltettu odottaa. Verkkoyhtiön asentajan tai urakoitsijan saapuessa paikalle talo onkin jo osin tai kokonaan purettu. Pahimmillaan jännitteinen sähkökeskus tai liittymisjohto on jätetty maahan tai nostettu esim. pylvästä tai puuta vasten. Vaikka vanha sähköliittymä on irtisanottu on kiinteistön liittymisjohto edelleen jännitteinen, jos verkkoyhtiö ei ole sitä turvalliseksi tehnyt, kertoo Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen.

Ennen kuin taloa ryhdytään purkamaan on selvitettävä milloin sähköliittymän saa sähköttömäksi. Kun verkkoyhtiö tai verkkoyhtiön urakoitsija on tehnyt liittymän jännitteettömäksi niin sähköjen osalta rakennus on turvallista purkaa. Jos et ole varma onko rakennus sähköjen osalta turvallista purkaa, niin ota yhteys paikalliseen jakeluverkkoyhtiöön asian varmistamiseksi.

Katso myös

Nuohouksen voi tehdä mihin vuodenaikaan tahansa

Kotitaloudet pystyvät saavuttamaan säästöjä lämmityskustannuksia pienentämällä. Tulisijan käytöllä kiinteistön lämmityksessä on myös merkitystä säästöjen saavuttamisessa …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x