Sähkön siirtomaksuja koskeva kansalaisaloite eduskuntaan

Reilut 52 000 kansalaisaloitteen kannattajaa katsoo toiveikkaasti eduskunnan suuntaan, jotta kohtuuttomiksi kasvaneet sähkönsiirtomaksut ja jakeluverkkoyhtiöiden ylisuuret voitot saadaan kuriin.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas ja puheenjohtaja Ari Rehnfors luovuttivat sähkön siirtomaksujen hillitsemiseen tähtäävän kansalaisaloitteen eduskuntaan 21.1.2021.

Eduskunta käsittelee esitystä sähkömarkkinalaiksi 3.2.2021 alkavalla kevätkaudella. Omakotiliiton kansalaisaloite päässee eduskunnan käsiteltäväksi samaan aikaan kuin hallituksen esitys, Tähtikunnas toivoo. Hallituksen esitystä ei ole vielä julkistettu, joten on epäselvää, miten se eroaa kansalaisaloitteen lakialoitteesta.

Kansalaisaloite sähkönsiirtomaksujen hillitsemiseksi käynnistyi 7.10.2020 ja lähti heti hurjaan vauhtiin. Eduskuntaan etenemiseen vaadittavat 50 000 kannatusilmoitusta tuli täyteen seitsemässä viikossa. Yhteensä kannatusilmoituksia kertyi 52 219 reilussa kahdessa kuukaudessa.

Omakotiliiton kansalaisaloite on suora lakiesitys, jonka eduskunta voi hyväksyä sellaisenaan. Aloitteessa velvoitetaan jakeluverkkoyhtiöt kohtuullistamaan tuottojaan sekä tekemään kustannustehokkaita investointeja. Aloite ei puutu Energiaviraston itsenäiseen toimivaltaan vaan pyrkii muuttamaan lainsäädäntöä, joka ohjaa viraston toimintaa.

Ylen aiemmin tekemän selvityksen mukaan sähkön siirtohintoihin on luvassa jälleen noin viiden prosentin korotuksia vuonna 2021.

Katso myös

Suositus hoiva-avustajan työstä on uudistettu

Hoiva-avustajan koulutusta, osaamisvaatimuksia ja tehtävänkuvaa koskeva suositus on päivitetty. Hoiva-avustajan koulutus kiinnostaa opiskelijoita, ja sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Keijo
Keijo
3 years ago

Aloitteista hyvin harvaa edes käsitellään. Eivät mene edes äänestykseen asti

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x