Virtuaalivaluutan tarjoajia Finassivalvonnan rekisteriin

Marraskuun 2019 alusta alkaen vain lain asettamat vaatimukset täyttävät virtuaalivaluutan tarjoajat ovat voineet harjoittaa toimintaansa Suomessa. Vaatimusten noudattaminen on varmistettu rekisteröintivelvoitteella, jonka lopputuloksena prosessin läpäisseet virtuaalivaluutan tarjoajat on lisätty Finanssivalvonnan rekisteriin.

Rekisteröinti ja valvonta tuovat alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Rekisteröitymisprosessi on vaatinut hakijoilta merkittäviä panostuksia muun muassa asiakkaan tuntemiseen ja toiminnan kirjalliseen dokumentaatioon.

– Tämä rahanpesusääntelyn näkökulmasta tapahtuva rekisteröinti on ensimmäinen askel virtuaalivaluutan tarjoajien sääntelyssä, toteaa johtava digitalisaatioasiantuntija Hanna Heiskanen.

Rekisteröintiprosessin yhteydessä Finanssivalvonta on selvittänyt, että hakijalla on käytössään riittävät menettelyt rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjuntaan, asiakasvarat on säilytetty ja suojattu riittävällä tavalla ja että hakijan johto ja avainhenkilöt täyttävät luotettavuuskriteerit.

Luvaton virtuaalivaluutan tarjonta Suomessa kielletään uhkasakon nojalla

Finanssivalvonta valvoo, että vain rekisteröidyt virtuaalivaluutan tarjoajat tarjoavat palveluja Suomessa. Uudet virtuaalivaluutan tarjoajat eivät voi aloittaa palvelujen tarjontaa Suomessa, ennen kuin niiden rekisteröitymishakemus on hyväksytty. Jos toimija ei täytä sille asetettuja vaatimuksia, toiminta kielletään, ja kieltoa tehostetaan uhkasakolla.

Vaikka vaatimus virtuaalivaluuttojen rekisteröimisestä ja valvonnasta tulee EU-tasolta, ei kansallinen rekisteröinti tarkoita oikeutta tarjota palveluja muissa EU-maissa yhdessä jäsenvaltiossa myönnetyn rekisteröinnin perusteella.

Rekisteröinnistä huolimatta sijoittamissa on aina riski

Valvonta ja rekisteröinti ei vaikuta virtuaalivaluuttojen ominaispiirteisiin eikä virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyviin riskeihin. Riskeinä ovat muun muassa rajut ja äkilliset arvonvaihtelut, vaihtopaikkoihin ja lompakkopalvelun tarjoajiin kohdistuvat tietoturvauhat sekä useiden virtuaalivaluuttojen luonne spekulatiivisina sijoituksina.

Virtuaalivaluutan tarjoajien riskienhallinnalle tai pääomien riittävyydelle ei ole lainsäädännössä asetettu vaatimuksia. Tarjoajiin kohdistuva sääntely ja valvonta on muihin finanssialan toimijoihin verrattuna kapea-alaisempaa.

Virtuaalivaluutan tarjonta on luonteeltaan kansainvälistä ja rajat ylittävää. Näin ollen suomalaiset virtuaalivaluuttasijoittajat saattavat hakeutua asiakkaiksi myös palveluihin, jotka toimivat jostain muusta valtiosta käsin.

– Virtuaalivaluuttoihin sijoittamista harkitsevien kannattaa tarkastaa, onko palveluntarjoaja jonkun kansallisen viranomaisen valvonnassa. Riskeihin on hyvä perehtyä huolella. Myös sopimusehdot on syytä lukea tarkasti, toteaa Hanna Heiskanen.

Laki virtuaalivaluutan tarjoajista perustuu EU:n rahanpesulainsäädäntöön

Kansainvälisesti on tunnistettu, että virtuaalivaluuttoihin ja niihin liittyviin palveluihin liittyy korkea rahanpesun ja terrorisminrahoittamisen riski. Nyt rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä koskeva direktiivi on laajennettu koko EU-alueella koskemaan virtuaalivaluutan tarjoajia. Tämä parantaa viranomaisten toiminta- ja tiedonsaantimahdollisuuksia rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen, selvittämiseen ja paljastamiseen.

Finanssivalvonta on myöntänyt rekisteröinnin seuraaville virtuaalivaluutan tarjoajille: LocalBitcoins Oy, NorthCrypto Oy, Prasos Oy, Prasos Cash Management Oy ja Tesseract Group Oy.

Katso myös

Julkisyhteisöjen velka 75,8 % suhteessa bruttokansantuotteeseen

Tilastokeskuksen Eurostatille raportoimien ennakkotietojen mukaan julkisyhteisöjen alijäämä oli 2,7 % suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2023. Alijäämä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x