Älä päästä hellettä sisään

Helteillä viilennystä voi järjestää hankkimalla lämpöpumpun tai siirrettävän ilmastointilaitteen. Jäähdytyslaitteet kuluttavat sähköä ja käyttökustannukset pysyvät alhaisena, kun huomioi muutamia asioita niiden käytössä.

Suojaa kotisi helteellä energiataloudellisesti. Koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvitse lainkaan, mikäli paahteen ja keskipäivän kuuman ilman pitää asunnon ulkopuolella ja pyrkii välttämään lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä.

Huolehdi ilmanvaihdosta ja säädöistä. Tarkista, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty alhaiselle lämpötilalle. Jos kylpyhuoneessa on mukavuuslattialämmitys (sähkö), se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötilaa kannattaa pitää matalammalla kuin yleensä. Kesällä sisäilman luonnollinen vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana.

Helteellä kannattaa pitää ovet ja ikkunat kiinni päivällä ja vetää ikkunoiden eteen verhot tai kaihtimet. Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta ja hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa. Sähkölaitteet lämmittävät tiloja, joten sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä.

Valitse sopiva ilmastointilaite

Helteiden jatkuessa sisälämpötila voi nousta tukalan korkealle, jolloin tuulettimia ja ilmastointilaitteita voi hankkia kotiin helpottamaan oloa. Tuulettimella huoneilman saa liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin. Tuuletin ei alenna sisälämpötilaa. Siirrettävät ilmastointilaitteet sen sijaan jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta. Vertaile energiamerkin tietoja ja valitse huolellisesti. Käytä laitteita järkevästi ja jäähdytä vain tarpeeseen.

Valitse laite sen sijoituspaikan ja käyttötarkoituksen mukaisesti. Jos on tarkoitus jäähdyttää vaikka vain makuuhuone, niin jäähdytysteholtaan pienemmät laitteet riittävät siihen. Isompien tilijen jäähdytykseen tarvitaan enemmän kapasiteettia. Laitteiden äänitasojen (dB), erot ovat suuria. Erityisesti makuuhuoneessa käytettävä laite saisi mielellään olla myös hiljainen.

Tarkista laitteen energialuokka (A–G) ja valitse mahdollisimman energiatehokas laite. Energiamerkin energiatehokkuuskerroin (EER) ilmaisee laitteen hyötysuhteen. Mitä suurempi luku, sitä taloudellisemmin laite jäähdyttää.

Tutki myös laitteen poistoilmaputki ja tarkista, että sen saa järkevästi tuuletusikkunan tai oven välistä ulos ja kiinnitetyksi paikoilleen. Jos putki luiskahtaa sisälle, laite puhaltaa kuuman ilman huonetilaan. Tämä voi johtaa siihen, että laite käy jatkuvasti ilman taukoja ja samalla kuitenkin kuumentaa sisäilmaa.

Vinkkejä järkevään koneelliseen jäähdytykseen

Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteesta ja käyttötavoista riippuen vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa.

Sammuta laitteet, kun et oleskele huoneessa. Älä pidä ikkunaa tai ovea auki, jos käytät koneellista jäähdytystä. Rajaa huonekohtaisten laitteiden viilennettävä alue, jossa korkeasta huonelämpötilasta on eniten haittaa, kuten makuuhuoneessa. Ilmalämpöpumpun jäähdytyskäyttössä jo yleensä asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu myös kosteutta.

Katso myös

Joka kolmas hyvinvointialueen työntekijöistä eläköitymässä

Kevan eläköitymisennusteeseen on koottu tiedot hyvinvointialueiden ammateista eläkkeelle siirtyvistä. Raportissa tarkastellaan entiseen tapaan myös kunta-alan, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x