.

Kaupoissa olevat tuotteet eivät ole tarkastettuja

Kivijalkakaupoissa tai verkkokaupoissa myynnissä olevat tuotteet eivät ole viranomaisten tarkastamia ja hyväksymiä. Yleinen käsitys on, että tuotteet olisivat tarkastettuja. Tämä vallitseva käsitys on kuitenkin väärä. Suurelle osalle kulutustavaroista ei ole pakollista ennakkotarkastusta ollut koskaan. Myös sähkölaitteiden pakollinen ennakkotarkastus päättyi 25 vuotta sitten kun liityttiin Euroopan Unioniin.

Tukes teetti kyselyn, jossa selvitettiin kuluttajien käsityksiä tuotteiden ja palveluiden turvallisuudesta. Kyselyyn vastasi 1 051 iältään 17–79-vuotiasta suomalaista. Yli 80 prosenttia vastaajista arvioi viranomaisten tarkastavan etukäteen esimerkiksi sähkölaitteiden, henkilönsuojainten, ilotulitteiden, lelujen tai lastenhoitotarvikkeiden turvallisuuden.

– Tämä oletus tuotteiden ennakkotarkastamisesta on ihmeen sitkeässä, vaikka esimerkiksi sähkölaitteiden ennakkotarkastukset päättyivät Euroopan Unioniin liittymisen myötä 25 vuotta sitten. Suurella osalla kulutustavaroista (esim. lelut ja lastenhoitotarvikkeet) ei ole ennen EU:takaan ollut viranomaisen tekemää ennakkotarkastusta, kertoo johtaja Tuiri Kerttula Tukesista.

Vastuu tuotteista on valmistajalla, maahantuojalla ja myyjällä

Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja myyjällä. Ennakkotarkastusten sijaan viranomainen valvoo markkinoilla olevia tuotteita riskiperusteisesti ja testauttaa sellaisia tuote-eriä, joiden turvallisuudesta tai vaatimustenmukaisuudesta herää valvonnassa epäily.

Valmistajien, maahantuojien ja myyjien on varmistauduttava tuotteen vaatimustenmukaisuudesta ja turvallisuudesta ennen sen myyntiä. Jos tuote osoittautuu vaaralliseksi, myyjän pitää lopettaa sen myyminen välittömästi ja tarvittaessa poistaa tuote markkinoilta, eli jakeluketjun kaikista vaiheista. Vakavimmissa tapauksissa myydyt tuotteet voidaan määrätä kerättäväksi pois kuluttajilta ja muilta loppukäyttäjiltä (takaisinveto). Tällöin yrityksen pitää tiedottaa tuotteen takaisinvedosta tehokkaasti, henkilökohtaisesti tai/ja julkisesti.

– Jos huomaat, että tuote on vaarallinen, ole ensisijaisesti yhteydessä tuotteen myyjään. Myös Tukesin verkkosivuilta voi tehdä ilmoituksen vaarallisesta tuotteesta. – Sinulla on kuluttajana valttikortit kädessäsi. Omalla ostokäyttäytymiselläsi voit vaikuttaa siihen, millaisia tuotteita markkinoilla on. Harkitse tarkkaan, mitä ostat ja mistä ostat. Voit myös omilla valinnoillasi vaikuttaa itsesi ja läheistesi turvallisuuteen. Usein tuotteen hinta kertoo jotain myös laadusta, Kerttula sanoo.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x