Stadin safka kerää hävikkiruokaa jaettavaksi

Tapulikaupungissa sijaitseva hävikkiruokaterminaali aloittaa toimintansa vaiheittain joulukuussa. Stadin safka keskittyy helsinkiläisen ruoka-aputoiminnan kehittämiseen eri toimijoiden kanssa.

Ruokaterminaali hyödyntää ruokaa, joka muuten menisi hukkaan. Hävikkiruoka saadaan lahjoituksina kaupoista, tukuista ja elintarviketehtaista. Terminaalissa ruoka lajitellaan ja välivarastoidaan. Terminaaliin ei tule omaa ruokajakoa, eli hävikkiruokaa ei jaeta terminaalista ihmisille suoraan.

Ruoka kuljetetaan terminaalista helsinkiläisille ruoka-aputoimijoille, jotka jakavat sen eteenpäin ruokakasseina, yhteisölounaina ja välipaloina. Verkostossa on mukana järjestöjä, seurakuntia ja kaupungin toimipisteitä.

– Aloitamme terminaalin toiminnan vaiheittain tämän vuoden lopussa ja ensi vuoden alussa. Alkuvaiheessa toiminta käynnistetään jo pilotointivaiheessa mukana olleiden lahjoittajien ja ruoka-aputoimijoiden kanssa. Ensi vuonna laajennamme toimintaa ja otamme mukaan uusia lahjoittajia ja ruoka-apua tarjoavia toimijoita, sanoo projektipäällikkö Anni Heinälä Helsingin kaupungilta.

Hävikkiterminaalin perustaminen on osa Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteistä ruoka-avun kehittämishanketta. Vuoden 2021 alusta kehittämishankkeen toiminta jatkuu vakituisena toimintana Stadin safka –nimen alla. Stadin safka tukee helsinkiläisiä ruoka-aputoimijoita oman toimintansa kehittämisessä. Tavoitteena on tuoda palveluja lähemmäs ruoka-apua, lisätä ihmisten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä tehdä helsinkiläisestä ruoka-avusta monipuolisempaa.

– On todella hienoa, että uuden hävikkiterminaalin myötä hävikkiruoka saadaan paremmin käyttöön ja sitä tarvitseville. Olemme jo pidemmän aikaa valmistelleet tätä yhdessä kaikkien ruoka-aputoimijoiden kanssa. Tästä tärkeästä uudistuksesta hyötyvät niin useat ruoka-avun toimijat kuin ennen kaikkea ruoka-apua tarvitsevat. On hyvin tärkeää, että Helsinki tukee ruoka-avun toimijoita, ja korona-ajan epävarmuudessa ruoka-avun merkitys on vain korostunut, sanoo Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa.

Hävikki- ja ylijäämäruoan hyödyntäminen on myös osa Helsingin jakamis- ja kiertotalouden edistämisen tavoitteita. Keskitetty hävikkilogistiikka vähentää myös hävikkiruuan varastoinnista ja kuljetuksista syntyviä päästöjä. Näiden vuoksi hävikkiruokaterminaali kytkeytyy myös Hiilineutraali Helsinki 2035 -päästövähennystavoitteeseen.

Katso myös

Kirjalansalmen sillan liikkeet ovat lisääntyneet

ELY-keskus vetoaa raskaan liikenteen kuljettajia noudattamaan Kirjalansalmen sillalle asetettuja liikennerajoituksia. Sillalla on havaittu raskaiden ajoneuvojen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Keppari
Keppari
3 years ago

Ei toimi perusturva Suomessa, kun pitää olla leipäjonoja. Sivistysvaltiossa ihmisistä pidettäisiin huolta, eikä laitettaisi kerjäämään jonoon ruokaa.

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x