Processed with Snapseed.

Kaupungeissa eniten liikenneonnettomuuksia

Liikennevahinkojen määrissä ja vakavuudessa on selviä alueellisia eroja. Eniten liikennevahinkoja sattuu suurissa kaupungeissa. Vakavimmat liikenneonnettomuudet tapahtuvat harvaan asutuilla alueilla. Taajamien ulkopuolella sattuu yhdeksän kymmenestä autoilijan kuolemantapauksesta.

Alueellisia eroja vahinkotilanteissa selittävät muun muassa liikennemäärät ja ajonopeudet. Kaupungeissa autoja on enemmän ja parkkipaikoilla sattuu paljon peltikolareita.

Liikennevakuutuksesta maksettujen korvausten euromäärillä katsottuna vakavimmat liikennevahingot sattuvat pääsääntöisesti taajamien ulkopuolella. Maaseudulla välimatkat ovat pidempiä ja autoa käytetään pidempään maantieajoon. Nopeudet ovat suurempia, kolarit usein sattuessaan tuhoisampia ja johtavat useammin henkilövahinkoon.

Liikenneturvan mukaan taajamien ulkopuolella tapahtui yhdeksän kymmenestä autoilijan kuolemantapauksesta ja 70 prosenttia loukkaantumisista. Henkilöautossa matkustavia on kuollut viime vuosina noin 140 ja loukkaantunut yli 3000 ihmistä vuodessa.

– Tyypillisiä vakavia liikenneonnettomuuksia maaseudulla ovat autojen yhteentörmäykset ja ulosajot korkeilla nopeuksilla. Autoilijoille kuolemaan ja vakaviin loukkaantumisiin johtaneita onnettomuuksia sattuu pääteillä ja muilla maanteillä, joissa nopeudet ovat kovemmat, kertoo vakuutusyhtiön liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

Liikenneonnettomuus voi johtaa jopa miljoonien eurojen korvauksiin

Liikenteessä sattuneiden loukkaantumisten aiheuttamat vahingot korvataan lakisääteisestä liikennevakuutuksesta. Liikennevakuutuskeskuksen riskitutkimuksen mukaan liikenteen henkilövahingon keskimääräinen korvaus vuosina 2014-2018 tapahtuneissa vahingoissa oli 12 000 euroa.

Suurimmat liikennevakuutuksesta maksetut korvaukset liittyvät tyypillisesti vamman aiheuttamaan työkyvyttömyyteen ja siitä aiheutuviin korvauksiin, joita maksetaan useiden vuosikymmenten ajan.

– Tavallinen tielläliikkuja ei voi ottaa itse satojen tuhansien eurojen suuruista riskiä kannettavakseen mahdollisen liikenteessä tapahtuvan loukkaantumisen vuoksi. Suomalainen liikennevakuutus turvaa myös ajoneuvon kuljettajan ja on siksi kansainvälisestikin vertailtuna hyvä, Nieminen selittää.

Pelkkiä omaisuusvahinkoja, kuten peltivahinkoja, tarkasteltaessa liikennevakuutuksen korvaussummat ovat maltillisia. Riskitutkimuksen mukaan niistä maksetaan keskimäärin noin 2 500 euroa. Tyypillisin liikennevakuutuksesta maksettava omaisuusvahinko on parkkipaikkavahinko.

Katso myös

Hyytyikö auto pakkasessa – Usein syynä on akku

Auton käynnistymisongelmat pakkasella johtuvat useimmiten ainoastaan akun puutteellisesta kunnossapidosta. Akun elvyttäminen käy helpoiten akkulaturilla, jonka …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x