(kuva Puutarhaliitto ry)

Kourallinen kasviksia päivittäiseen ruokavalioosi

Syksyn saapuessa on helppoa lisätä kourallinen kotimaisia vihanneksia, marjoja ja hedelmiä ruokavalioon. Valikoimat ovat laajat, maut parhaimmillaan ja myös kasviksia voi säilöä talvea ajatellen.

Kotimainen vihannes- ja marjasato on runsaimmillaan niin valikoiman kuin määrän suhteen. Kesän marjoja on vielä tarjolla ja omenasatoa löytyy kaupoista. Kesävihannesten tarjontaa täydentävät pitemmän kasvukauden kasvikset kuten maissi ja kurpitsat. Monien kasvien satomäärät ovat hyviä ja laadukkaita.

Kourallinen tarpeeseen

Keskivertosuomalaisen ruokavalioon voisi edelleenkään lisätä kasviksia. Suositusten mukaan kasviksia tulisi syödä 500 – 800 grammaa päivässä, mutta kulutus jää helposti alle 300 gramman. Lisäämällä kourallisen kasviksia päivän aikana ruokailuihin ja välipaloihin, kasvismäärä lisääntyy helposti noin 150 grammalla.

”Kasvisten käytön lisäykseen on helpointa totutella juuri sadonkorjuuaikana, jolloin voimme opetella pysyviä terveellisempiä ja ympäristöystävällisempiä ruokailutottumuksia monipuolistamalla kasvisten osuutta ruokavaliossa”, sanoo Timo Taulavuori Puutarhaliitosta.

Ympäristö kiittää

Kasvikset sitovat kasvaessaan ilmakehän hiilidioksidia muuttaen sen syötäviksi hyötyaineiksi, esimerkiksi hyödyllisiksi kuiduiksi. Kotimaisessa tuotannossa muun muassa kasvihuoneissa on siirrytty yhä ympäristöystävällisempiin tuotantomuotoihin, joten lähikasvisten suosiminen kannattaa niin ympäristön kuin kansantaloudenkin näkökulmasta.

Tehokas hyötysuhde

Kasvisten hyötyaineiden suhde niiden sisältämään energiamäärään suhteutettuna on ylivoimainen, mikä myös parantaa sekä ravitsemusta että vähentää ylipaino-ongelmia. Kun kasviksilla korvataan ruokavaliossa erityisesti rasvaa, sokeria ja muita hiilihydraatteja, saadaan ruokavaliosta kohtuullisen helposti maukasta, monipuolista ja terveellistä.

Proteiinilähteillä kuten maitotaloustuotteilla, lihalla ja esimerkiksi kananmunilla saadaan kasvipainotteinen ruoka riittävän energiapitoiseksi ja ravitsemuksellisesti tasapainoiseksi, jolloin ruokavaliota ei tarvitse täydentää ravintolisillä.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x