Kirstinpuiston peruskiveä muuraamassa Turun kaupunginjohtaja Minna Arve. (Valokuva Aki Aro)

Turun Kirstinpuiston asuinalueelle 1400 asuntoa

Turun keskustaan on alkanut rakentua uusi kaupunginosa, Kirstinpuisto. Alueen suunnittelussa painotetaan kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja sekä laadukkaita julkisia tiloja ja viheralueita. Naapuruston korttelipihat avautuvat vehreään keskuspuistoon ja kotikorttelin sydämeksi muotoutuu autoton ja yhteisöllinen piha-alue.

Kirstinpuisto rakentuu Iso-Heikkilän ja Portsan väliin sijoittuvalle 17,7 hehtaarin alueelle. Alueelle rakennetaan 24 kerrostaloa, yhteensä 1400 uutta kotia. Bonavan Kirstinpuiston kotikorttelin ja samalla koko alueen ensimmäisen asuinrakennuksen peruskivi on muurattu. Rakennustyöt alueella ajoittuvat vuosille 2020 – 2027. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan Kirstinpuistoon syksyllä 2021.

– Tavoitteena on luoda mahdollisimman monille kohtuuhintaisia koteja ja onnellisia naapurustoja. Kaavoitusratkaisut ovat kokonaisuuden kannalta keskeisessä asemassa. Kirstinpuiston suunnittelussa yhteistyö Turun kaupungin kanssa on ollut hedelmällistä ja olemme onnistuneet erinomaisesti. Kirstinpuiston kaava mahdollistaa korkeatasoiset naapurustot viihtyisine korttelipihoineen sekä aidosti asiakaslähtöiset asumisen ratkaisut, sanoo Bonava Suomen toimitusjohtaja Juuso Hietanen.

– Kaupungin keskustan laajeneminen vetovoimaiseen ja merelliseen Linnakaupunkiin on Turulle valtava mahdollisuus. Kirstinpuiston alue osana Linnakaupunkia, pyöräily- ja kävelyetäisyydellä kaupungin ydinkeskustasta on vaikuttava esimerkki kestävästä kaupunkikehityksestä ja myös onnistuneesta yhteistyöstä toimijoiden välillä, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja ja yhteisöllisyyttä

Kirstinpuisto on Turun keskustan Linnakaupunkiin sijoittuva uusi moderni asuinalue, jonka vahvuuksia keskeisen sijainnin lisäksi ovat pihapiirin ja lähipuistojen urbaani vehreys, hyvät kulkuyhteydet sekä monipuoliset lähipalvelut. Alueen suunnittelussa painotetaan kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja sekä laadukkaita julkisia tiloja ja viheralueita. Huomiota kiinnitetään muun muassa toimiviin kevyen liikenteen väyliin, yhteisöllisyyteen sekä mielenkiintoiseen arkkitehtuuriin. Uuden naapuruston erikoisuuksiin kuuluu hulevesien, kuten sadevesien, hyödyntäminen korttelipihoille ja puistoihin rakennettavina vesiaiheina.

Kasvitieteellinen puutarha – teollisuusalue – asuinalue

Kirstinpuistoon perustettiin 1920-luvulla Turun yliopiston kasvitieteellinen puutraha, joka siirrettiin Ruissaloon 1956, ja alue siirtyi kasvavan teollisuuden käyttöön. Alueella on pienteollisuuden ohella sijainnut Turun kaupungin varikkotoimintaa. Nyt rakentuvassa Solina-kotikorttelissa on vuosien saatossa toiminut perinteisiä rakennusliikkeitä.

Kaavoituksen valmistelu aloitettiin helmikuussa 2012 voimaan tulleen Linnakaupungin osayleiskaavan jälkeen. Kaavamuutoksen laatimisesta allekirjoitettiin yhteistyösopimus Bonavan (entinen NCC) ja Turun kaupungin kiinteistöliikelaitoksen välillä vuonna 2015.

Turun Kirstinpuiston alueen havainnekuva.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x