Puunpolton savut näkyvät HSY:n ilmanlaatumittauksissa erityisesti pakkasiltoina. (Kuva: HSY, Tapio Ranta)

Puunpolton päästöt jäävät leijumaan naapurustoon pakkasella

Mittausten mukaan puunpoltto heikentää pääkaupunkiseudun pientaloalueiden ilmanlaatua varsinkin kylminä talvi-iltoina. Silloin savupiipusta tupruavat päästöt eivät pääse laimenemaan, vaan ne jäävät leijumaan matalalle pihapiipiireihin. Puunpoltosta syntyy erityisesti pienhiukkasia ja PAH-yhdisteitä, jotka ovat haitallisia ihmisen terveydelle.

Tulisijojen käyttö aiheuttaa savua eli päästöjä ilmaan. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) mittausten mukaan puunpoltossa syntyy muun muassa runsaasti pienhiukkasia ja syöpäriskiä lisääviä PAH-yhdisteitä. Puunpolton savuhaittoihin vaikuttavat erityisesti sääolosuhteet sekä se, miten oikeaoppisesti kukin polttaa puuta.

– Vaikka suurin osa ihmisistä ei kärsikään puunpolton savuista, voivat savut aiheuttaa esimerkiksi astmaatikoille vakavia oireita. Savut voivat kulkeutua ulkoa myös sisätiloihin, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä. 

Jos sää on tuulinen, puunpoltosta syntyvät ilmansaasteiden pitoisuudet jäävät alhaisemmiksi. Silloin ilmansaasteet pääsevät laimenemaan helpommin kuin kovalla pakkasella. Myös omat puunpolttotavat vaikuttavat oleellisesti siihen, kuinka paljon haitallisia päästöjä pääsee naapurustoon.

– Kukin voi vaikuttaa oman asuinalueensa ilmanlaatuun. Kun opettelee polttamaan puuta mahdollisimman oikeaoppisesti, sillä on suuri merkitys päästöjen määrään. Tärkeintä on polttaa vain kuivaa puuta eikä minkäänlaisia roskia, kuten maitotölkkejä tai muovikääreitä, Väkevä opastaa.

Lisätietoja Harry Anderson

Harry Anderson

Katso myös

Poliisi tutkii ampumisia Helsingissä – 34-vuotiasta miestä epäillään useista rikoksista

Poliisi on ottanut kiinni 34-vuotiaan miehen, jonka epäillään ampuneen Tapulikaupungissa sekä Tapanilassa. Poliisi sai maanantaina …

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit