Kesärenkaiden aika alkaa jälleen

Kevään rengasrumba pyörähtää jälleen käyntiin. Jos uusien renkaiden hankinta on edessä, kannattaa pohtia vertaileeko renkaita pelkän ostohinnan perusteella. Korkealaatuiset kesärenkaat maksavat enemmän, mutta ovat huomattavasti turvallisemmat kesän vaihtelevissa olosuhteissa, säästävät polttoainetta ja kestävät hyvin yllättävien ajotilanteiden mukanaan tuomat mahdolliset iskut ja viillot.

Kesärenkaiden uransyvyyden mittaaminen on ensimmäinen toimenpide, kun renkaiden kuntoa tarkistetaan. Renkaiden myyjät suosittelevat neljän millimetrin uransyvyyttä. Jos urasyvyys on pienempi, niin renkaiden märkäpito- ja vesiliirto-ominaisuudet ovat heikommat. Lain määräämä uransyvyys on 1,6 millimetriä.

Testit osoittavat, että kuluneella renkaalla, kun kulutuspinta on alle 1,6 millimetriä ja tiellä on vettä noin 5 millimetriä, vesiliirto alkaa kaarreajossa jo 76 km/h:n nopeudessa. Uusilla renkailla vesiliirron alkamisnopeus on 96 km/h.

Myös renkaiden kulumismuoto tulee tarkistaa. Epätasainen kuluminen saattaa olla merkki siitä, että auton ohjausgeometriassa voi olla jotakin vikaa ja se kannattaa korjata ennen renkaiden asentamista. Talvirenkaissa ei mahdollinen alustageometriavirhe aiheuta useinkaan niin helposti kulumavirhettä, mikä johtuu renkaan erilaisesta rakenteesta. Karkealla keväisellä asfalttitiellä uudessa kesärenkaassa alustageometrian virhe näkyy kuitenkin hyvinkin pienen ajon jälkeen.

Premium-rengas on turvallinen valinta

Uusia kesärenkaita hankittaessa kannattaa pohtia omaa ajotyyliä, mitä ominaisuuksia arvostaa ja renkaiden laadukkuutta. Vinkkejä rengashankintaan saa autolehtien vertailutesteistä, rengasliikkeistä ja muiden autoilijoiden käyttäjäarvioista. EU-rengasmerkintä viestii renkaan märkäpidosta, polttoainetehokkuudesta ja ohiajomelusta.

Premium-renkaat maksavat enemmän, mutta ne ovat ns. budjettirenkaita turvallisemmat pidon ja ajettavuuden suhteen ääritilanteissa märällä tiellä. Myös vierintävastus on alhaisempi, mikä voi säästää polttoainetta jopa 0,6 l/100 km (EU-rengasmerkinnän ero luokissa A-G).

Kulunut kitkarengas on kesällä kelvoton

Suomen heikkokuntoiset tiet ja karkea asfaltti ovat huonoja olosuhteita renkaille. Varsinkin keväällä asfaltti on erityisen karkea ja kulumisnopeus saattaa olla moninkertainen keskikesään verrattuna. Säästäminen ajamalla nastattomilla talvirenkailla eli kitkarenkailla kesällä ei ole turvallista. Kumisekoitus on kesärenkaita pehmeämpi ja pintarakenne on täsmätty talviolosuhteisiin. Kitkarenkaan ajovakaus ja ajettavuus etenkin märällä kelillä on selkeästi kesärengasta heikompi. Kitkarenkaat myös kuluvat huomattavasti nopeammin kuin kesärenkaat.

Tarkista rengaspaineet ja kierrätä renkaita

Kun rengaspaineet ovat kohdallaan, ajomukavuus on huipussaan ja rengas ohjautuu tarkasti sekä pyörii kevyesti polttoainetta säästäen. Oikea ilmanpaine vähentää myös renkaan kulumista. Rengas joustaa oikein, ja lämmönkehitys pysyy hallinnassa. Noin 30 prosenttia liian alhainen rengaspaine puolittaa renkaan käyttöiän.

Oikea rengaspaine löytyy auton ohjekirjasta. Ilmanpaineet kannattaa tarkastaa noin kuukauden välein ja aina ennen raskasta kuormausta vaativaa matkaa. Renkaiden ilmanpaine mitataan kylmistä renkaista. Myös vararenkaan ilmanpaine tulisi tarkistaa säännöllisin väliajoin.

Lisää turvallisuutta ja käyttöikää renkaille saa kierrättämällä niitä noin 8 000 kilometrin välein. Etuakselin renkaat vaihdetaan taka-akselille ja päinvastoin. Paremmat renkaat tulee aina asentaa taka-akselille, oli sitten kyseessä etu-, taka- tai nelivetoinen auto.

Katso myös

Poliisi tapasi pikkujoululiikenteestä lähes sata rattijuopumuksesta epäiltyä

Rattijuopumuksesta epäiltyjä henkilöitä jäi kiinni lähes sata, kun poliisi valvoi pikkujoululiikennettä tehostetusti koko maassa 24.–26.11.2023. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x