Dieselin hyötysuhde on bensiiniautoja parempi

Henkilöautojen voimanlähteillä on eroja suhteessa autojen ominaisuuksiin ja käyttötarkoitukseen. Moottoriltaan tehokkaampia autoja tarvitseville ja vuositasolla enemmän ajaville diesel vaikuttaa paremmalta voimanlähteeltä. Polttoaineen hyötysuhteen lisäksi uudemmat Euro 6 -luokan päästönormin mukaiset dieselit ovat bensiiniveljiään vähäpäästöisempiä.

Dieselin osuus henkilöautojen voimanlähteistä on nykyisin vajaa 30 prosenttia. Viime vuonna noin neljännes hieman yli 120 000 ensirekisteröidyistä uudesta autosta oli dieselautoja ja käytettyinä maahantuoduista noin 40 000 autosta taas 57 prosenttia oli voimanlähteeltään diesel.

Uutena ensirekisteröityjen dieselautojen keskuudessa on tapahtunut muutoksia. Pienempiä dieselautoja rekisteröidään vähemmän, koska Euro 6 -päästönormin mukainen, typpioksidipäästöjä vähentävä SCR-puhdistuslaite nostaa suhteessa enemmän pienten autojen hintaa isompiin autoihin verrattuna. Tämän vuoksi monet autonvalmistajat ovat luopuneet tai luopumassa pienemmistä dieselautoista.

Diesel sopii hyvin isompiin autoihin

Kuorma- ja pakettiautoissa sekä isommissa ja raskaammissa henkilöautoissa suositaan käyttövoimana dieseliä. Polttoaineen hyötysuhteensa vuoksi ne kuluttavat vähemmän polttoainetta kuin vastaavat bensiiniautot, mikä tarkoittaa myös vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

‒ Diesel sopii henkilöautoon, jonka isommalta moottorilta halutaan enemmän tehoa. Näitä ovat muun muassa perheiden käytössä suositut katumaasturit ja tila-autot. Dieselautojen tehokkaan väännön myötä ne sopivat myös vetoautoiksi, vaikka veneilijöille, mökkeilijöille ja muille harrastajille. Uusia käyttövoimia edustaviin autoihin ei välttämättä saa vetokoukkua, sillä auton teho ei riitä vetoautoksi, Kamuxin myyntipäällikkö Elias Rissanen toteaa.

‒ Oma käyttötarve, vuositasolla ajettavat kilometrit ja elämäntilanne antavat autovalinnalle raamit tietenkin budjetin lisäksi. Autokaupoilla ihmiset hakevat itselleen sopivaa autoa, eivätkä usein lähde purkamaan ensiksi asiaa käyttövoiman näkökulmasta. Onkin hyvin käyttäjäkohtainen asia, mikä käyttövoima palvelee parhaiten omaa tarvetta ja on kokonaiskustannuksiltaan edullisin, jatkaa Rissanen.

Uudemmat dieselit ovat vähäpäästöisempiä kuin luullaan

Ajoneuvojen päästöjen enimmäisrajoista säädetään Euro-päästöluokituksilla ja ne kertovat nimensä mukaisesti päästöjen enimmäisrajoista. Ilmanlaatuun vaikuttavia ns. lähipäästöjä ovat mm. typen oksidit (NOx), hiukkaspäästöt (PM), häkä eli hiilimonoksidit (CO) sekä hiilivedyt (HC).

Päästöjen rajoja alennetaan noin viiden vuoden välein niiden vähentämiseksi. Tällä hetkellä voimassa oleva Euro 6 -luokitus koskee 1.9.2015 jälkeen uusina rekisteröityjä dieselautoja. Uusi Euro 6d TEMP -päästöluokitus tulee voimaan 1.9.2019 ja se koskee uusia rekisteröitäviä autoja.

Uudemmissa Euro 6 -luokan dieselautoissa on SCR-puhdistuslaite, joka poistaa haitallista typpioksidia (NOx), jotta sitä pääsisi pakokaasun kautta vähemmän ilmaan.

Autoilussa keskustellaan paljon myös hiilidioksidipäästöistä, jotka oletettavasti vaikuttavat ilmaston lämpenemiseen.

Dieselautoilla on parempi hyötysuhde kuin bensiiniautoilla. Niiden hiilidioksidipäästöjen lasketaan olevan noin 15 prosenttia pienemmät kuin vastaavien bensiiniautojen. Euro 6 -luokitus koskee myös bensiinikäyttöisiä autoja.

Dieselautojen kohdalla tarkastellaan myös hiukkaspäästöjä. Kaikissa Euro 4-, 5- ja 6-luokan dieseleissä on hiukkaspäästöjä eli pakokaasusta nokea poistava DPF-suodatin, jonka vaihtoväli on noin 200 000 kilometrin paikkeilla. Jos suodatinta ei vaihda, auto menettää tehoansa ja polttoaineen kulutus lisääntyy.

Katso myös

Autoilun mukavuuteen vaikuttavat myös rengasäänet

Sähköautojen myötä muun muassa rengasäänet kiinnostavat yhä useampia autoilijoita. Ohiajomelu ja auton sisällä kuuluva ääni …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x