Bruttokansantuote supistui 2,7 prosenttia

Suomen talous jatkoi laskuaan vuoden kolmannella neljänneksellä. Tilastokeskuksen mukaan Suomen bruttokansantuotteen volyymi on laskenut 2,7 prosenttia heinä-syyskuussa vuotta aiemmasta, mikä on hieman EU:ta (-4,3 %) vähemmän. Huhti-kesäkuussa lasku oli peräti 6,2 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan neljännekseen.

Teollisuuden tuotanto on ollut laskussa alkuvuodesta saakka. Teollisuuden suhdannetilanne heikkeni jo ennen koronakriisiä, sillä teollisuudet saamat uudet tilaukset kääntyivät laskuun jo edellisen vuoden puolella. Rakentamisessa alkuvuoden kasvu laski nollan tuntumaan syyskuulle tultaessa. Toimialoista vain kaupan puolella päästiin kasvuun.

Kolmannella neljänneksellä työllisyystilanne heikkeni edelleen. Työllisiä oli 50 000 vähemmän ja työttömiä 45 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Lomautettuja oli marraskuussa lähes 60 000 eli viisinkertainen määrä vuoden takaiseen verrattuna.

Yritystuet moninkertaistuivat huhti-kesäkuussa

Yritystukia maksettiin tai myönnettiin vuoden toisella neljänneksellä noin 44 000 yritykselle. Huhti-kesäkuussa suoraa yritystukea maksettiin yli 840 miljoonaa euroa, mikä ylitti yli kuusinkertaisesti viime vuoden saman ajanjakson tukisumman.

Pelättyä yritysten konkurssiaaltoa ei ole toistaiseksi näkynyt. Tammi-lokakuussa pantiin vireille 1 886 konkurssia, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Konkurssien alhaiseen määrään on vaikuttanut konkurssilain muutoksella rajoitettu velkojan mahdollisuus hakea yritys konkurssiin, sekä yritystuet ja verohallinnon maksuajat.

Katso myös

Arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu

Arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu vuoden 2025 alussa. Samallasuomalaisyrityksille tulee mahdollisuus hyödyntää sen EU-maan alv-vapautusta, johon ne …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x