Apteekkisääntelyn uudistaminen helpottaisi kuluttajien arkea

Kaupan liiton teettämän kuluttajakyselyn mukaan lähes 70 prosenttia suomalaisista kokee arjen järjestelyjen helpottuvan, jos lääkkeitä voisi hankkia kaupassa käynnin yhteydessä. Lääkemarkkinoiden uudistamisesta hyötyisi erityisesti lapsiperheet ja palkansaajat. Yli kolmasosa asiakkaista on joskus joutunut siirtämään lääkehankintojaan hinnan vuoksi.

Jokaisen suomalaisen etu on, että lääkkeitä on saatavilla turvallisesti ja mahdollisimman edullisesti joka puolella Suomea. Kaupan liiton järjestämässä SuomiAreena-keskustelussa mietitään, pystyisisikö kauppa laskemaan lääkkeiden hintoja ja tuottamaan asiakkaille parempia palveluita kuin nykyinen apteekkijärjestelmä.

– Ikääntyvä Suomi tarvitsee apteekkipalveluiden tuomista lähemmäksi kuluttajaa lääketurvallisuudesta tinkimättä. Lääkkeiden on myös oltava paremmin saavutettavia ja edullisempia, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi.

Kaupan liiton teettämän kyselytutkimuksen mukaan 69 prosenttia kuluttajista kokee arkensa järjestämisen helpottuvan, jos resepti- ja käsikauppalääkkeitä saisi ruokakaupassa käynnin yhteydessä. Erityisen vahvasti samaa mieltä väitteen kanssa ovat suomalaiset, jotka kokevat taloustilanteensa huonoksi tai melko huonoksi.

– Lääkkeiden parempi saavutettavuus voisi auttaa taloudellisia vaikeuksia kohtaavien arkea, sillä heillä on todennäköisesti rajoitetummat mahdollisuudet tehdä erillisiä ostosmatkoja yksinomaan lääkkeiden vuoksi, Kiviniemi avaa kyselyn tuloksia.

Kyselyn tulokset osoittavat myös, että 35 prosenttia asiakkaista on joutunut joskus siirtämään lääkehankintoja hinnan vuoksi.

Tarve arjen helpottamiselle näkyy myös lapsiperheiden ja palkansaajien joukossa. Lapsiperheistä peräti 77 prosenttia arvelee arkensa helpottuvan, jos lääkkeitä saisi ruokaostosten yhteydessä. Yli kolmella neljänneksellä suomalaisista on tarvetta lääkeostoksille myös iltaisin tai viikonloppuisin. Lähiapteekin ollessa kiinni asiakkaat kertovat muun muassa tilaavansa lääkeitä verkkoapteekista noutopisteeseen, mutta myös lainaavansa niitä.

– Jotta Suomi voisi kehittyä moderniksi palveluyhteiskunnaksi, on meidän rohkeasti tehtävä yhteiskunnan rakenteita uudistavia toimia, kehitettävä palvelualoja ja ymmärrettävä kuluttajaa, Kiviniemi painottaa.

– Katsomme, että apteekkisääntelyn uudistaminen on lääkkeiden käyttäjien ja kansantalouden edun mukaista. Pidämme tärkeänä, että uudistuksessa varmistetaan laadukkaan lääkeneuvonnan, lääkitysturvallisuuden ja maankattavien palveluiden säilyminen, Kiviniemi toteaa.

Katso myös

Suositus hoiva-avustajan työstä on uudistettu

Hoiva-avustajan koulutusta, osaamisvaatimuksia ja tehtävänkuvaa koskeva suositus on päivitetty. Hoiva-avustajan koulutus kiinnostaa opiskelijoita, ja sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x