Hauen heittokalastus tarjoaa jännitystä

Syksyn tulo ja sen myötä viilenevät vedet ovat herkkua hauen heittokalastajille. Isot hauet ovat viihtyneet kesän ajan syvällä viileissä vesissä, mutta nyt ne suuntaavat matalikoille ja lähelle rantoja, missä ne ovat hyvin heittokalastajien ulottuvilla.

Hauen heittokalastus on toimintalaji parhaimmasta päästä. Voimakkaan hauen salamannopea isku uistimeen on monen kalamiehen mielestä parasta, mitä Suomen syksy tarjoaa. Nykyaikaiset monikuitusiimat, tunnokkaat hiilikuituvavat sekä kevyet kelat välittävät kalan iskun suoraan kalastajan selkäytimeen saakka.  Haukivieheiden osalta on markkinoille tullut viimevuosina monia uusia malleja.
Alkusyksystä kannattaa siiman päähän kiinnittää suurikokoinen ja huomiotaherättävä spinnerbait. Myöhemmin syksyllä täytyy vieheiden uittonopeuksia hieman hidastaa, jolloin kannattaa kokeilla suuria haukijigejä. Toki myös vanhat viehesuosikit, kuten suuret lusikkauistimet, vaaput ja jerkit ovat edelleen hyvin toimivia. Haukea kalastaessa täytyy välinevalinnoissa aina ottaa huomioon hauen terävät hampaat. Siksi siiman ja uistimen välissä käytetään noin 50 senttimetrin mittaista peruketta, joka katkeamatta kestää hauen puraisut.

Kun välineet ovat kunnossa, on aika lähteä kalastamaan. Syksyllä potentiaalisia haukipaikkoja ovat esimerkiksi karikoiden reunat, pinnan alaiset matalikot, kaislikkolahdet sekä ruovikoiden reunat. Sopiva kalastussyvyys löytyy yleensä 1-4 metrin väliltä. Hyvän syönnin sattuessa kohdalle, voi kalaa tulla paljon. Kaikkea kalaa ei kuitenkaan ole syytä ottaa. Yksi tai kaksi keskikokoista haukea riittää mainiosti ruokakaloiksi ja loput kannattaa vapauttaa takaisin kasvamaan. Erityisesti suurikokoiset hauet on syytä vapauttaa, sillä ne ovat arvokkaita emokaloja. Ne myös hillitsevät tehokkaasti särkikalakantojen kasvua ja auttavat sitä kautta vesistöjämme pysymään paremmassa kunnossa.hauen heittokalastusta

Kalan oikeanlainen vapauttaminen

Kaikki alkaa kalastusvälineiden valinnasta. Vieheistä tulisi karsia ylimääräiset koukut pois, ne vain vaikeuttavat ja hidastavat vieheen irrotusta kalan suusta. Koukun irrotusta helpottaa myös mahdollisimman pieni väkänen tai kokonaan väkäsetön koukku. Ison väkäsen voi painaa pihdeillä alas.

Kalastusvälineet tulee valita kalan koon mukaan. Liian keveillä välineillä väsytysaika pitenee tarpeettomasti, ja kala voi uupua liiaksi. Pitkä väsytysaika heikentää kalan toipumista. Sopivilla varusteilla kalan voi väsyttää ripeästi ja määrätietoisesti. Haavin pitää olla riittävän iso jotta kalan haavitseminen käy nopeasti. Havaksen tulee olla pienisilmäistä ja solmuttomasta materiaalista valmistettua.

Kala voidaan vapauttaa jo vedessä. Jos kala nostetaan ylös, tulee se etenkin isojen yksilöiden kohdalla tehdä harkiten. Kalaa ei saa roikottaa, vaan nostamisessa ja käsittelyssä käytetään kahta tukipistettä; kalaa pidetään kahdella kädellä joista toinen on mahan alla. Kala pyritään pitämään mahdollisimman matalalla, sillä putoaminen vahingoittaa kalaa. Kun kala on nostettu vedestä, tulee kaiken tapahtua mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Mitä kauemmin kala on kuivilla, sitä huonommaksi käyvät sen mahdollisuudet selvitä.

Kunnon pihtien avulla koukun irrotus sujuu nopeasti ja turvallisesti. Etenkin hauenkalastaja arvostaa pitkänmallisia pihtejä, joilla koukun saa tarvittaessa irrotettua syvältä hauen suuresta kidasta. Pihdit soveltuvat sekä kolmi-, että yksihaarakoukun irrottamiseen. Hauenkalastajan varusteisiin kuuluvat myös katkaisupihdit jolla koukun saa tarvittaessa poikki. Tärkeintä on saada koukku nopeasti irti kalan suusta. Koukkua ei saa repiä irti, vaan koukku pyritään irrottamaan kääntämällä se takaisin tulosuuntaansa päin.

Talvella on otettava pakkasen vaikutus huomioon, sillä kovalla pakkasella vedestä jäälle nostettu kala jäätyy hyvin nopeasti.  Pilkkijöiden tavanomaiset saaliskalat, ahvenet ja särjet yms. voi halutessaan laittaa hyvin nopeasti takaisin uimaan eikä kylmä ilma ehdi juuri niihin vaikuttaa, kertoo Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön sivut.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x