Sähköauto on kallis ja latausmahdollisuuksia vähän

Autoala selvitti keväällä toteutetulla laajalla tutkimuksella suomalaisten näkemyksiä autoilusta. Ajomäärän seuraamiseen on tullut myönteisempi asenne, yhteiskäyttö- ja itsestäänajavat autot eivät kiinnosta ja sähköautot ovat edelleen huomattavasti kalliimpia kuin vastaavat polttomoottorikäyttöiset autot.

Uudet käyttövoimat kiinnostavat erityisesti kaupungissa asuvia ja vähän ajavia
Sähköauto kiinnostaa eniten suurissa kaupungeissa asuvia sekä autottomia kotitalouksia.

Sähköautojen hankinnan esteenä on hinnan lisäksi yleisimmin epävarmuus latausmahdollisuuksista. Sähköautoja ladataan enimmäkseen kotona, joten sähköautojen yleistymisen kannalta olisi laajennettava latausverkosto taloyhtiöihin. Vain harva kerros- ja rivitalossa asuva voi luottaa latauspaikan saatavuuteen kotona. Uudiskohteissa olisi olennaisen tärkeää varautua latauspaikkojen toteuttamiseen jo rakennusvaiheessa.

Kaasuautojen hankinnan esteenä ovat epävarmuus jakeluverkoston kattavuudesta ja käyttökustannuksista. Suurin osa kaasuautoista on kuitenkin kaksikäyttöisiä, joten jakeluasemaverkoston kattavuus ei ole yhtä kriittinen tekijä kuin sähköautojen latausverkosto.

Diesel on edelleen paljon ajavien suosiossa

Dieselauto on suosittu vaihtoehto, jos kilometrejä kertyy paljon. Yli 20 000 kilometriä vuodessa ajavista noin kaksi kolmasosaa arvioi dieselin hyväksi vaihtoehdoksi.

Ajokilometrien seurannan kannattajia on jo enemmän

Noin puolet suomalaisista suhtautuisi myönteisesti kilometrien seurantaan verotusta ja vakuutusta varten. Vain reilu kolmannes vastaajista ei todennäköisesti antaisi lupaa ajokilometriensä seurantaan. Myönteisimmin suhtautuvat vähän ajavat.

”Paikannusperusteinen verotus voisi korvata nykyisiä liikenteen veroja, kuten autoveron ja ajoneuvoveron, periaatteella ”jos ajat, niin maksat”.  Näin verotuksen rakennetta voitaisiin uudistaa lisäämättä liikenteeltä kerättyä verotaakkaa”, sanoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Turvatekniikka kiinnostaa – itseajava auto ei kiinnosta

EU:n uusi turvallisuusasetus tuo uutta tekniikkaa kaikkiin uusiin autoihin lähivuosien kuluessa. Muun muassa kaista-avustin ja automaattinen hätäjarrutus kuuluvat pian pakollisten varusteiden joukkoon. Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti uusiin aktiivisiin turvavarusteisiin. Aktiiviset ja hätätilanteessa ajamiseen puuttuvat varusteet saavat laajan hyväksynnän kaikissa ikäryhmissä. Sen sijaan autonomiseen eli ilman kuljettajaa liikkuvaan autoon suomalaiset suhtautuvat varauksellisesti.

Uudet liikkumisen palvelut eivät kiinnosta

Uudet liikkumisen palvelut ja yhteiskäyttöiset autot täydentävät perinteisiä kulkutapoja ja laventavat auton omistamisen muotoja ­– tutkimustulosten mukaan niistä on vielä harvoin omistusauton korvaajaksi. Uusiin liikennepalveluihin ja yhteiskäyttöisiin autoihin suhtaudutaan myönteisimmin suurimmilla kaupunkiseuduilla.

Autoilu valikoituu kulkutavaksi nopeutensa takia

Ylivoimaisesti tärkein kulkutavan valintaan vaikuttava tekijä on matka-aika ja toiseksi tärkein kustannukset – erityisesti työikäisillä matka-aika on tärkein tekijä liikkumisen valinnoissa. Myös arkiliikunta ja terveysvaikutukset vaikuttavat liikkumisen valintoihin.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x