Siite- ja katupölystä voi tulla kurkkukipua

Meneillään olevaa siitepölykevättä on ennustettu periaatteessa helpoksi. Asiantuntijat väittävät, että koivu-, leppä- ja pajuallergikot ovat kokeneet hankalampiakin keväitä.

Pahin kausi on kuitenkin vasta juuri alkanut tai alkamassa. Suomenlahden eteläpuolelta tulee tuulien mukana paljon siitepölyä. Monet ovat herkkiä esimerkiksi pähkinäpensaan siitepölylle, jota Virossa on paljon. Jo maaliskuusta lähtien kärsitään katupölystä ja nyt sen seassa on siitepölyä.

Viileä kevät on siitepölyallergikon näkökulmasta hyvä asia, vastaavasti lämpöaalto pahentaa tilannetta. Myös sade sitoo siitepölyä, joten märkinä aikoina allergikko voi paremmin. Tyypillisiä oireita ovat nuha ja nenän tukkoisuus, silmien kutina ja ärsytysoireet sekä erilaiset hengitysvaikeudet aina astmaan saakka. Siite- tai katupölystä voi tulla myös selkeä kurkkukipu.

Allergiset ihmiset tuntevat tilanteensa pääsääntöisesti hyvin ja monet käyttävät allergialääkitystä. Usein ihmiset kärsivät myös ristiin reagoinnista yhden herkistymisen jälkeen. Esimerkiksi koivuallergikoilla on helposti myös ruoka-aineherkkyyksiä esimerkiksi omenan, kiivin, porkkanan tai sitrushedelmien suhteen.

Allergiavaivoista on melko turha kärsiä nykyään, sillä jo käsikaupassa myynnissä olevat erilaiset silmätipat, nenäsumutteet ja antihistamiinit auttavat monia. Reseptillä saa tehokkaampia lääkkeitä, joita tarvitaan aina astmatyyppisissä tilanteissa. Lääkärissä käynti kannattaa taloudellisesti mikäli käyttää lääkkeitä enemmän, sillä reseptien kautta ostettuna lääkitys tulee useimmiten edullisemmaksi. Yksi hoitokeino on siedätyshoito, jolla saadaan tuloksia. Hoito on kuitenkin vaativa, sillä pistoksia tai tabletteja on esimerkiksi koivu- tai heinäallergiassa otettava kolmen vuoden ajan.

Kotikonstina siitepölyallergikon kannattaa yksinkertaisesti välttää pölyisiä paikkoja kuivina päivinä. Pahimpina aikoina ikkunat kannattaa pitää kiinni ja oleskella sisätiloissa.

Katso myös

Keskussairaalat säilyvät kaikilla hyvinvointialueilla

Sairaala- ja päivystysverkon muutoksia on tehty hallituksen toimesta perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x